Flaczki po portugalsku

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Flaki umyć i pokroić. Razem z cielęcą nóżką włożyć do wody, której powinno być tyle, by przykryła składniki. Po zawrzeniu odszumow

Flaczki po portugalsku

Składniki:

Flaczki po portugalsku

 

  • 1 kg cielęcych flaków
  • 1 nóżka cielęca
  • 60 dag białej fasoli moczonej wcześniej przez noc
  • 1 kurczaka na rosół
  • 20 dag chouriço lub innej kiełbasy doprawionej na pikantnie papryką
  • 20 dag wędzonej szynki
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1 pęczka natki pietruszki
  • Sól, pieprz, listek laurowy

Sposób przygotowania:

Flaczki po portugalsku
Flaki umyć i pokroić. Razem z cielęcą nóżką włożyć do wody, której powinno być tyle, by przykryła składniki. Po zawrzeniu odszumować, posolić i gotować aż do uzyskania miękkości, co w zależności od flaków może potrwać 2-3 godziny. W razie potrzeby podczas gotowania dodawać wrzątek, by woda wciąż zakrywała flaki. W drugim garnku ugotować namoczoną wcześniej fasolę. Gdy będzie już prawie miękka, dodać pozostałe składniki, pokrojone w nieduże kawałki. Doprawić, gotować przez kwadrans. Zawartość obu garnków połączyć i gotować razem jeszcze przez pół godziny, by wszystkie smaki połączyły się ze sobą. Natkę pietruszki posiekać i posypać nią gotowe danie.