zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 723]

Flaczki wołowe wg Zbysia

  • 17
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Następny przysmak w wykonaniu mojego Połówka, flaczki wołowe;)

Flaczki wołowe wg Zbysia Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Flaczki wołowe wg Zbysia

 

  • 1,80 kg flaków wołowych parzonych
  • 70 dag mięsa wołowego ( szponder lub pręga)
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • ¼ selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5-6 kulek ziela ang.
  • majeranek
  • sól
  • pieprz mielony

 

Sposób przygotowania:

Flaczki wołowe wg Zbysia

Najpierw gotujemy rosół wołowy. Mięso myjemy i zalewamy wodą, dodajemy przyprawy takie jak: liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do momentu aż mięso będzie  dało się swobodnie pokroić.Później mięso oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze kawałki( paski).


W osobnym garnku gotujemy flaki. Po zagotowaniu przelewamy na durszlak i płuczemy pod bieżącą wodą, czynność powtarzamy dwa – trzy razy.


Następnie obieramy i myjemy warzywa, kroimy je w kostkę.

Do wywaru wołowego dodajemy pokrojone warzywa, mięso wołowe, obrany i pokrojony w plasterki czosnek, i obgotowane flaki. Przyprawiamy solą i pieprzem .


 Całość gotujemy około półtorej godziny. Pod koniec dodajemy 2 łyżki majeranku, i ewentualnie doprawiamy przyprawą w płynie.

Flaczki wołowe wg Zbysia
Najpierw gotujemy rosół wołowy W osobnym garnku gotujemy flaki
Flaczki wołowe wg Zbysia
Później mięso oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze kawałki( paski).
Flaczki wołowe wg Zbysia
Do wywaru wołowego dodajemy pokrojone warzywa, mięso wołowe, obrany i pokrojony w plasterki czosnek, i obgotowane flaki
Flaczki wołowe wg Zbysia
Całość gotujemy około godziny. Pod koniec dodajemy 2 łyżki majeranku, i ewentualnie doprawiamy przyprawą w płynie.