lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Flaczki wołowo wieprzowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zupka dziś, wiem że nie wszyscy przepadacie za flaczkami dlatego zrobiłam ją inaczej niż zwykle. Jestem pewna, że ten sposób przypadnie wam do gustu.

Flaczki wołowo wieprzowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Flaczki wołowo wieprzowe

Składniki:

  • 900 g krojonych gotowanych flaczków wołowych
  • 3 litry wody
  • 3 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • seler 300 g
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • przecier pomidorowy 2 łyżki
  • 2 łyżki majeranku
  • 3 listki laurowe
  • pieprz ziołowy mielony pół łyżeczki
  • sól do smaku
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki przyprawy do flaków

Dodatkowo:

  • schab 300 g
  • żołądki drobiowe 400 g

Sposób przygotowania:

Flaczki wołowo wieprzowe

Wykonanie:

Zaczynamy od umycia schabu który kroimy w plastry centymetrowe, a następnie w paseczki.

Żołądki drobiowe czyścimy i kroimy w paseczki. Do garnka przekładamy schab i żołądki. Dodajemy marchew, pietruszkę i seler oraz przyprawy ziele angielskie, listek laurowy i pieprz mielony.

Gotujemy wywar i dosalamy go do smaku. Ugotowane warzyw kroimy drobniutko i przekładamy z powrotem do garnka.
W drugim garnku obgotowujemy flaki z dwa razy zmieniając wodę.

Kiedy mamy już czyściutkie to przekładamy do naszego garnka z wywarem i gotujemy do momentu kiedy żołądki będą miękkie.

Na końcu dodajemy przecier pomidorowy i majeranek,przyprawę do flaków oraz papryki mielone słodką i ostrą.

Oczywiście w międzyczasie smakujemy zupkę i sprawdzamy czy smak nam odpowiada.

Flaczki wołowo wieprzowe
Zaczynamy od umycia schabu który kroimy w plastry centymetrowe,a następnie w paseczki.
Flaczki wołowo wieprzowe
Żołądki drobiowe czyścimy i kroimy w paseczki.
Flaczki wołowo wieprzowe
Do garnka przekładamy schab i żołądki.Dodajemy marchew, pietruszkę i seler oraz przyprawy ziele angielskie, listek laurowy i pieprz mielony.Gotujemy wywar .