Sposób przygotowania:
Flaczki z kani (z grzybów)Kanie z cebulą:
Kanie należy dokładnie oczyścić i odciąć zbędne nóżki, a kapelusze umyć pod bieżącą wodą i następnie pokroić w cienkie paseczki.
Obraną cebulę posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Cebulę połączyć z grzybami i lekko posolić. Całość smażyć do miękkości.
Zupa:
Z warzyw i kurczaka należy przygotować wywar. Mięso oraz warzywa starte tarce (marchew, pietruszkę, selera) i pokrojonego w talarki pora ugotować z przyprawą bulionową, liskami laurowymi oraz zielem angielskim.
Gotowego kurczaka wyjąć z bulionu, a do garnka wrzucić kanie z cebulą, dodać przyprawę do flaków i majeranek.
Całość gotować około 5-10 minut.
Zasmażka:
Gotową zupę należy (opcjonalnie) zagęścić zasmażką.
Na patelni rozgrzać olej, dodać mąkę i energicznie mieszając - całość smażyć na złoty kolor.
Zasmażkę wymieszać z flakami i podgotować kilka minut.
Całość doprawić do smaku.