Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1690]

Kotleciki z leśnych grzybów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Teraz jest sezon na grzyby,warto więc przygotować z nich różne dania. Ja dzisiaj zrobiłam kotleciki. Polecam podać je z ziemniaczkami i ulubioną surówką. Idealne na bezmięsny obiad.

Kotleciki z leśnych grzybów

Składniki:

Kotleciki z leśnych grzybów

Składniki:

  • 1 kg leśnych grzybów ( u mnie prawdziwki i czerwone kozaki )
  • 1 bułka namoczona i odciśnięta
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 1 cebula

Sposób przygotowania:

Kotleciki z leśnych grzybów
1. Grzyby dokładnie oczyszczamy, płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i obgotowujemy. Obgotowane bardzo dokładnie odcedzamy i studzimy.

2. Cebulę obieramy, a grzyby mielimy w maszynce razem z cebulą i odciśniętą bułką.

3. Do masy grzybowej wbijamy jajka, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Następnie formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony.

4. Usmażone kotleciki osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podajemy.

Rady: Jeżeli masa jest zbyt rzadka możemy dodać trochę bułki tartej i schłodzić kilka minut w lodówce. Z porcji wyszło mi 8 kotlecików.