Sposób przygotowania:
Kotleciki z leśnych grzybów
1. Grzyby dokładnie oczyszczamy, płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i obgotowujemy. Obgotowane bardzo dokładnie odcedzamy i studzimy.
2. Cebulę obieramy, a grzyby mielimy w maszynce razem z cebulą i odciśniętą bułką.
3. Do masy grzybowej wbijamy jajka, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Następnie formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony.
4. Usmażone kotleciki osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podajemy.
Rady: Jeżeli masa jest zbyt rzadka możemy dodać trochę bułki tartej i schłodzić kilka minut w lodówce. Z porcji wyszło mi 8 kotlecików.
2. Cebulę obieramy, a grzyby mielimy w maszynce razem z cebulą i odciśniętą bułką.
3. Do masy grzybowej wbijamy jajka, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Następnie formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony.
4. Usmażone kotleciki osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podajemy.
Rady: Jeżeli masa jest zbyt rzadka możemy dodać trochę bułki tartej i schłodzić kilka minut w lodówce. Z porcji wyszło mi 8 kotlecików.