reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Flaczki z kani

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne flaczki wegetariańskie z grzybów-

Flaczki z kani

Składniki:

Flaczki z kani

 

  • 300g kapeluszy kani
  • 2 małe marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • 1/4 małego selera
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżeczka czerwonej suszonej papryki
  • 1 łyżka przyprawy do flaków
  • majeranek
  • sól, pieprz,
  • 1łyżka maggi
  • 1łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • olej- kilka łyżek

Sposób przygotowania:

Flaczki z kani
Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i trzemy na dużych otworach tarki do warzyw. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Kanie oczyszczamy i kroimy w paski o szer 8-10 mm Na oleju podsmażamy cebulkę i grzyby kilka minut aż kanie odparują wodę. Na drugiej patelni podsmażamy marchewkę z resztą warzyw Podlewamy 3 szklankami wody, dodajemy grzyby z cebulą i przyprawy- dusimy do miękkości około 25-30minut. osobno robimy jasna zasmażkę- masło rozpuszczamy na małym ogniu,rozprowadzamy mąkę i dodajemy do flaczków. Na koniec posypujemy roztartym majerankiem ( ja daję dużą garść)