p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Zupa grzybowa a'la flaczki

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Nawet z grzybów można przygotować zupę a'la flaczki

Zupa grzybowa a'la flaczki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa grzybowa a'la flaczki

 

  • 6 szyjek kurzych
  • 1 wędzona kość od karkówki
  • 1 marchew
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • 7 kapeluszy kani
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczka chilli
  • 1 łyżka przyprawy do flaków Kotany
  • 1 kostka bulionu grzybowego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatałowej
  • 1 łyżka śmietany do zup
  • 1 łyżka margaryny

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa a'la flaczki
Kości i szyjki kurze zalewamy 2 litrami wody, dodajemy 2 łyżeczki soli i gotujemy, gdy pojawią się szumowiny na powierzchni usuwamy je. Gotujemy je 20 minut. W między czasie ścieramy na tarce jarzynowej marchewkę i seler. Do zupy dodajemy wszystkie przyprawy. Umyte kanie kroimy w paski, a cebulę w kostkę, podsmażamy to na łyżce margaryny, następnie wraz z tartymi warzywami dodajemy do zupy i gotujemy 15 minut. Do zupy na sam koniec dodajemy łyżkę śmietany do zupy i mieszamy. Zupę rozlewamy do miseczek i dekorujemy listkiem pietruszki.
Zupa grzybowa a'la flaczki
Umyte kanie kroimy w paski, a cebulę kroimy w kostkę
Zupa grzybowa a'la flaczki
Do zupy grzybowej dodajemy wszystkie wymienione przyprawy
Zupa grzybowa a'la flaczki
podsmazone kanie z cebulą wraz z tartymi warzywami dodajemy do zupy i gotujemy