ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Flądra pieczona z ziemniakami pieczonymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Flądra pieczona jest bardziej lekkostrawna i bardziej dietetyczna od smażonej na oleju na patelni i ma chrupiącą skórkę.

Flądra pieczona  z ziemniakami pieczonymi Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Flądra pieczona z ziemniakami pieczonymi

 

  • ziemniaki 1 kg,
  • cukier 1 łyżka,
  • zimna woda 2 litry,
  • tymianek 1 łyżeczka,
  • papryka ostra 1/2 łyżeczki,
  • kucharek 1 łyżeczka,
  • olej rzepakowy 2 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Flądra pieczona z ziemniakami pieczonymi
Ziemniaki obrane pokroić w cienkie talarki, w misce zalać wodą zimną z cukrem i odstawić na 30 minut.

Ziemniaki wylać na durszlak, osuszyć ręcznikiem papierowym i wsypać do miski, wymieszać z przyprawami i olejem, wsypać do nagrzanego urządzenia do pieczenia bez tłuszczu i piec w 180c 15 minut, następnie w 160 C 25 minut.

Oczyszczone, umyte flądry posmarować olejem natrzeć pieprzem i solą, w urządzeniu do pieczenia bez tłuszczu piec w 180 C 10 minut, następnie w 160 C 15 minut.

Podawać np z surówką z kiszonej kapusty: 50 dag kapusty kiszonej wymieszać z 1 łyżką cukru, z 1 pokrojoną cebulą, 4 łyżkami oleju, pieprzem mielonym.
Flądra pieczona  z ziemniakami pieczonymi
Ziemniaki tak przygotowane są bardzo chrupiące.

Tagi:

ryba danie obiad