mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Flądra zapiekana z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Flądry nie jadłam już wiele lat. Ciężko jest dostać taką świeżą i dobrą rybę. Ta przyjechała do mnie z nad morza i mogę powiedzieć że była pyszna.

Flądra zapiekana z warzywami

Składniki:

Flądra zapiekana z warzywami

 

  • 2 flądry
  • 1 cebulka
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz
  • 1/2 cytryny
  • przyprawa do ryb
  • 4 ziemniaki młode małe
  • 1 marchewka
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • koperek świeży
  • 1/2 łyżeczki bazylii suszonej
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Flądra zapiekana z warzywami

ETAP 1:

Flądra zapiekana z warzywami
ryba w marynacie odstawiona na noc do lodówki

Fladrę myję, osuszam przekładam do naczynia, dodaję majeranek, sól, pieprz, cebulkę, pokrojoną przyprawę do ryb, i odstawiam najlepiej na noc do lodówki.

ETAP 2:

Flądra zapiekana z warzywami
ziemniaki obrane w przyprawach i oliwie w misce

Ziemniaki obieram, myję osuszam, polewam oliwą i posypuję bazylią.

ETAP 3:

Flądra zapiekana z warzywami
marchewka obrana w przyprawach i oliwie w misce

Marchew obierma, myję, osuszam i mieszam z oliwą i bazylią

ETAP 4:

Flądra zapiekana z warzywami
ryba z warzywami w naczyniu przed pieczeniem

Do naczynia do zapiekania przekładam rybę, dodaję marchew, ziemniaki, plastry cytryny, pomidorki polówki i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopni 30 minut Posypuję koperkiem przed podaniem.


Tagi:

dania ryby