cortaplumas77

cortaplumas77

Kucharz
[Przepisów: 5]

Książka Kucharska: Kuchnia polska z produktami Hortex

Kaszubska zupa rybna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Wyśmienita kaszubska zupa rybna w niczym nie ustępuje słynnej francuskiej bouillabaisse. Najlepsza jest gotowana na świeżych flądrach – delikatna i aromatyczna.

Kaszubska zupa rybna Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kaszubska zupa rybna

 

 

Sposób przygotowania:

Kaszubska zupa rybna
Flądry należy dokładnie umyć, odciąć głowy, płetwy i ogony. Oczyścić, ponownie opłukać. Ściągnąć ciemną skórkę, a białą pozostawić. Posolić, obłożyć pokrojoną w piórka cebulą i odstawić na 30 minut. Włoszczyznę oraz czosnek wrzucić do wody. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i sól. Gotować przez 15 minut. Włożyć flądry, gotować na małym ogniu. Uważać, by ryby się nie rozgotowały. Po 8-10 minutach flądry wyjąć, przełożyć na półmisek. Do zupy wlać śmietanę wymieszaną z mąką, zagotować. Doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Wyłożyć na talerze po kawałku ryby, zalać zupą i przyprawić koperkiem. Smacznego!
Kaszubska zupa rybna