Sposób przygotowania:
Kaszubska zupa rybna
Flądry należy dokładnie umyć, odciąć głowy, płetwy i ogony. Oczyścić, ponownie opłukać. Ściągnąć ciemną skórkę, a białą pozostawić. Posolić, obłożyć pokrojoną w piórka cebulą i odstawić na 30 minut. Włoszczyznę oraz czosnek wrzucić do wody. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i sól. Gotować przez 15 minut. Włożyć flądry, gotować na małym ogniu. Uważać, by ryby się nie rozgotowały. Po 8-10 minutach flądry wyjąć, przełożyć na półmisek. Do zupy wlać śmietanę wymieszaną z mąką, zagotować. Doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Wyłożyć na talerze po kawałku ryby, zalać zupą i przyprawić koperkiem. Smacznego!