Lucy

Lucy

Szef Kuchni
[Przepisów: 13]

Flaki

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Nigdy nie umialam zrobić flaków... i na Sylwestra koleżanka mnie nauczyła! Oto przepis...

Flaki

Składniki:

Flaki

 

  • 1 kg flaków krojonych
  • włoszczyzna
  • 1 łyżka mąki
  • 1 opakowanie przyprawy do flaków
  • dla chetnych majeranek

Sposób przygotowania:

Flaki
Flaki gotować ok. 30 min w wodzie, wodę wylać. Nastawić rosół: włoszczyznę i obgotowane flaki wrzucić do garnka, gotować ok. godziny (aż bedą miekkie). Po tym czasie wyłowic warzywa, por wyrzucić, pietruszkę, selera i marchewki drobno pokroic, wrzucić spowrotem do zupy, całość doprawić przyprawą do flaków (są takie gotowe mieszanki) oraz do smaku majerankiem. Z mąki zrobić zasmażkę i zaprawić zupę. I jeść (np. o północy w sylwestrową noc) :)