krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Flaki jarskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

bardzo dobre polecam wszystkim

Flaki jarskie

Składniki:

Flaki jarskie

 

  • 70 dkg marchwi
  • 35 dkg pietruszki
  • 20 dkg cebuli
  • mały seler
  • 10 dkg kaszy krakowskiej
  • łyżeczka majeranku
  • 6 dkg smalcu
  • sól, pieprz,
  • 0,5 szklanki mąki
  • jajko
  • skórka słoniny

Sposób przygotowania:

Flaki jarskie
Jarzyny poszatkować w cienkie paski, ugotować w niewielkiej ilości wody. Kaszę ugotować na gęsto z łyżeczką majeranku, solą i łyżeczką smalcu. Ostudzić, pokrajać w kostkę. Z jajka, mąki, szklanki wody upiec naleśniki, smarując patelnię skórką od słoniny. Nale¬śniki pokrajać w paski, zasmażyć łyżką smalcu z łyżką mąki, zaprawić tym jarzyny, zagrzać razem z kostkami kaszy, przełożyć do salaterki, pokryć trzymanymi w cieple, pokrajanymi naleśnikami, skropić tłuszczem, posypać tartą bułką z imbirem.