ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Flaki wieprzowe z marchewką i zasmażką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczne, aromatyczne flaki wieprzowe, bardzo je lubimy zwłaszcza w chłodne dni lub na "dzień po imprezie", z bułką lub chlebem smakują doskonale.

Flaki wieprzowe z marchewką i zasmażką Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Flaki wieprzowe z marchewką i zasmażką

 

  • flaki wieprzowe parzone świeże 1 kg + woda 1,5 litra do przegotowania,
  • marchew 4 sztuki średnie,
  • seler 1 mały kawałek,
  • pietruszka korzeń 1 sztuka mała,
  • liść laurowy 2 sztuki,
  • ziele angielskie 4 sztuki,
  • woda 2,5 litra,
  • przyprawa do flaków 1 opakowanie,
  • pieprz mielony 1,5 łyżeczki,
  • sól do smaku - ile potrzeba,
  • majeranek 4 łyżki,
  • mąka pszenna 5 łyżek,
  • palma 1/2 kostki

Sposób przygotowania:

Flaki wieprzowe z marchewką i zasmażką
Flaki wieprzowe parzone wsypać do garnka zalać wodą i zagotować z 3minuty, wylać wszystko na durszlak.

Marchew, seler, pietruszkę startą wsypać do garnka, wlać wodę, dodać przyprawę do flaków, liść laurowy, ziele angielskie i zagotować, łyżką zebrać pianę.

Wsypać do wywaru flaki z durszlaka, gotować z 40 minut na średnim ogniu, pod koniec dodać majeranek, sól, pieprz mielony.

Na suchą patelnię wsypać mąkę i na średnim ogniu dodać palmę, mieszać wszystko do stopienia palmy.

Zasmażkę od razu dać do gotującej się zupy mieszając do zagęszczenia.
Flaki wieprzowe z marchewką i zasmażką
Dzięki dużej ilości marchewki są delikatnie słodkie.
Flaki wieprzowe z marchewką i zasmażką
Gotowe flaki parzone powinny być świeże o jasnym kolorze.
Flaki wieprzowe z marchewką i zasmażką
O)d razu mieszac mąkę z palmą aby nie było grudek.
Flaki wieprzowe z marchewką i zasmażką
Zasmażkę od razu wlać do zupy mieszając.
Flaki wieprzowe z marchewką i zasmażką
Flaki wieprzowe z marchewką i zasmażką
Flaki wieprzowe z marchewką i zasmażką
Flaki wieprzowe z marchewką i zasmażką