Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Flaki z kiełbaskami wiedeńskimi

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Dla wielbicieli flaków

Flaki z kiełbaskami wiedeńskimi

Składniki:

Flaki z kiełbaskami wiedeńskimi

 

  • 50 dag flaków wołowych
  • 5 kiełbasek wiedeńskich lub cienkich parówek
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka pszennej mąki
  • 1 średnia cebula
  • 150 ml rosołu może być z kostki
  • 100 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku sól,
  • pieprz i gałka muszkatołowa do smaku

Sposób przygotowania:

Flaki z kiełbaskami wiedeńskimi
Flaki oczyścić, umyć zalać wrzątkiem obgotować ok. 5 min. Wywar zlać i wyrzucić. Flaki zalać ponownie osoloną wodą i ugotować do miękkości. Pokroić w wąskie paski. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Wrzucić cebulę i czosnek. Zeszklić. Oprószyć mąką. Jeszcze chwilę podsmażyć. Podlać rosołem. Dodać pokrojone flaki, pokrojone w plasterki kiełbaski i śmietanę. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową Podawać z pieczywem