Sposób przygotowania:
Flaki z morskiego ghulaETAP 1:

Tuby z kalmara gotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, ok 15-20 min. Tak samo postąpić z rybą. Do wywaru rybnego dodać pokrojonego w paski kalmara, doprawić dużą ilością majeranku, solą, pieprzem i odrobiną tymianku do smaku i gotować przez chwilę. Następnie dodać pokrojoną w kostkę rybkę. Możemy pozwolić jej się rozgotować. Jeśli gotowaliśmy wywar rybny, to śmiało możemy dodać z niego marchewkę do naszej zupy. Dla amatorów nieco pikantniejszych smaków Honorietta poleca np. dodać kilka kropli Tabasco lub odrobinę pasty Sambal Oelec.
Jak zrobić wywar rybny?

Gdy kupujemy świeże tusze ryb, które następnie filetujemy, to warto "skrawki-odpadki" z tej procedury sobie zamrozić na później. To później,to właśnie wywar rybny. Nic prostszego. Do rybnych skrawków, dodajemy marchewkę, pietruszkę, kawałek pora, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. To wszystko doprowadzamy do wrzenia i gotujemy z 20 min. Taki wywar rybny nie musi się długo gotować. Przecedzamy i mamy gotowe pole do dalszych popisów w naszej garkuchni!