Karczma Honorietty

Karczma Honorietty

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Flaki z morskiego ghula

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Coś, co każda szanująca się gospodyni powinna na stałe wpisać w swoje menu! Bogata we wszystko, co tylko wartościowe być może, zupa prawdziwego Wilka Morskiego! Palce, haki i drewniane nogi lizać. Mniam!

Flaki z morskiego ghula

Składniki:

Flaki z morskiego ghula

 

  • 3 tuby z kalmara
  • 100-200 g filetów z ryby morskiej, np. morszczuk,mintaj, halibut
  • 2 litry wywaru rybnego
  • majeranek, tymianek, natka pietruszki
  • sól,pieprz
  • opcjonalnie odrobina gałki muszkatałowej, warzywa z wywaru

Sposób przygotowania:

Flaki z morskiego ghula

ETAP 1:

Flaki z morskiego ghula

Tuby z kalmara gotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, ok 15-20 min. Tak samo postąpić z rybą. Do wywaru rybnego dodać pokrojonego w paski kalmara, doprawić dużą ilością majeranku, solą, pieprzem i odrobiną tymianku do smaku i gotować przez chwilę. Następnie dodać pokrojoną w kostkę rybkę. Możemy pozwolić jej się rozgotować. Jeśli gotowaliśmy wywar rybny, to śmiało możemy dodać z niego marchewkę do naszej zupy. Dla amatorów nieco pikantniejszych smaków Honorietta poleca np. dodać kilka kropli Tabasco lub odrobinę pasty Sambal Oelec.

Jak zrobić wywar rybny?

Flaki z morskiego ghula

Gdy kupujemy świeże tusze ryb, które następnie filetujemy, to warto "skrawki-odpadki" z tej procedury sobie zamrozić na później. To później,to właśnie wywar rybny. Nic prostszego. Do rybnych skrawków, dodajemy marchewkę, pietruszkę, kawałek pora, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. To wszystko doprowadzamy do wrzenia i gotujemy z 20 min. Taki wywar rybny nie musi się długo gotować. Przecedzamy i mamy gotowe pole do dalszych popisów w naszej garkuchni!