Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Risotto z kalmarami z Istrii

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Na targu w Umagu kupiłem dzisiaj świeże kalmary. Pani była tak miła, że pokazała mi, jak się je czyści.

Risotto z kalmarami z Istrii Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Risotto z kalmarami z Istrii

 

  • Na risotto dla 3 osób:
  • 3/4 szklanki ryżu arborio
  • 1 czerwona cebula
  • 3 sprawione kalmary
  • 3 ząbki czosnku
  • pół pęczka pietruszki (natki)
  • szklanka białego wina
  • 3 szklanki wywaru - najlepiej rybny (ja wykorzystałem wywar, w którym gotowały się krewetki - dosolony do smaku) lub warzywny
  • oliwa z oliwek - 3 - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

Risotto z kalmarami z Istrii
Jeżeli komuś uda się kupić świeże kalmary - podpowiem jak je wyczyścić - wiem, bo widziałem ;-) W samym środku wnętrza kalmara znajduje się, chyba, przewód pokarmowy - należy go wyrwać. Następnie trzeba odciąć macki - zostawić, bo są bardzo dobre. Z tuby kalmara musisz wyrwać wszystkie wnętrzności i dokładnie wycisnąć - jak pastę z tuby. Tubę umyć, osuszyć i pokroić na pierścienie. Pierścienie i macki wrzuć na gorącą oliwę lub na grilla - najlepiej przykrytego blachą, posmarowaną oliwą. Smaż szybko około 2 - 3 minut. Uwaga na czas smażenia - to klucz do dobrego smaku kalmarów. Smażone za krótko lub za długo mogą być gumowate i twarde. Odstaw i trzymaj w cieple. Risotto przygotuj normalnie - zeszklij cebulę, wrzuć ryż i obsmaż, aż wchłonie cały tłuszcz. Wlej wino i mieszaj, aż odparuje. Stopniowo, po chochli dolewaj bulion i smaż, często mieszając. Kiedy ryż będzie już "al dente" - dołóż kalmary, posyp obficie pietruszką. Podawaj z białym winem.
Risotto z kalmarami z Istrii
Wyczyszczone kalmary pokrój w pierścienie.
Risotto z kalmarami z Istrii
Najważniejszy etap to smażenie - uwaga na czas!