Sposób przygotowania:
Risotto z kalmarami z Istrii
Jeżeli komuś uda się kupić świeże kalmary - podpowiem jak je wyczyścić - wiem, bo widziałem ;-) W samym środku wnętrza kalmara znajduje się, chyba, przewód pokarmowy - należy go wyrwać. Następnie trzeba odciąć macki - zostawić, bo są bardzo dobre. Z tuby kalmara musisz wyrwać wszystkie wnętrzności i dokładnie wycisnąć - jak pastę z tuby. Tubę umyć, osuszyć i pokroić na pierścienie. Pierścienie i macki wrzuć na gorącą oliwę lub na grilla - najlepiej przykrytego blachą, posmarowaną oliwą. Smaż szybko około 2 - 3 minut. Uwaga na czas smażenia - to klucz do dobrego smaku kalmarów. Smażone za krótko lub za długo mogą być gumowate i twarde. Odstaw i trzymaj w cieple. Risotto przygotuj normalnie - zeszklij cebulę, wrzuć ryż i obsmaż, aż wchłonie cały tłuszcz. Wlej wino i mieszaj, aż odparuje. Stopniowo, po chochli dolewaj bulion i smaż, często mieszając. Kiedy ryż będzie już "al dente" - dołóż kalmary, posyp obficie pietruszką. Podawaj z białym winem.