KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Kalmary z papryką i kolendrą po tajsku.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kalmary z kolorową papryką.

Kalmary z papryką i kolendrą po tajsku. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kalmary z papryką i kolendrą po tajsku.

 

  • duży świeży kalmar,
  • 1/2 papryka zielona,
  • 1/2 papryka czerwona,
  • GAŁĄZKA KOLENDRY,
  • 2 małe szalotki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 pieczarki,
  • 3 cm korzenia galangi lub imbiru,
  • sos ostrygowy do smaku, ja daje 2 łyżki,
  • łyżka cukru brązowego,
  • sok z jednej cytryny,
  • ostra papryczka,
  • sos sojowy do smaku,

Sposób przygotowania:

Kalmary z papryką i kolendrą po tajsku.
Kalmara dokładnie oczyszczamy, nacinamy delikatnie na krzyż i kroimy w równe prostokąty. Paprykę oczyszczamy i kroimy na równe kwadraty, pieczarki kroimy na 4 części. Czosnek, imbir i szalotki siekamy na drobną kosteczkę. Na rozgrzaną patelnie, skropioną oliwą smażymy czosnek, imbir i cebulę, dodajemy sosy, kalmary a następnie pieczarki i kalmary, dodajemy pozostałe przyprawy i smażymy około 7 minut. SMACZNEGO.
Kalmary z papryką i kolendrą po tajsku.
Kalmara dokładnie oczyszczamy w zimnej wodzie.

Tagi:

sosy papryka