Sposób przygotowania:
Focaccia orkiszowa z rozmarynem
W dużej misce umieścić wodę ,dodać pokruszone drożdże ,cukier i mąkę pszenną .Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut. Dodać mąkę orkiszową, sól i wyrobić jednolite ciasto. Pod koniec dodawać stopniowo olej /do wyrabiania ciasta użyłam robota /. Gładkie, wyrobione ciasto przełożyć do naoliwionej miski ,przykryć folią i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po upływie ok. godziny przełożyć ciasto na lekko omączony blat , delikatniespłaszczyć i złożyć dwa razy. Blaszkę /32-38/ wyłożyć papierem do pieczenia , przełożyć ciasto, przykryć i wstawić do wyłączonego piekarnika /włączone światełko/ na ok.1 godz. Podrośnięte ciasto delikatnie palcami rozciągnąć na całą wielkość foremki ,po czym opuszkami zrobić wgłębienia na całej powierzchni. Wymieszać oliwę z wodą tworząc emulsję i posmarować powierzchnię ciasta. Przygotowane w ten sposób ciasto powinno rosnąć jeszcze ok.30 min. Nagrzać piekarnik /230 st.C/. Posypać powierzchnię grubą solą, posypać listkami rozmarynu i wstawić do gorącego piekarnika Piec ok. 15 min.
mysza75
darmiona