Sposób przygotowania:
Focaccia sałatkowa
Drożdże pokruszyć i połączyć z ciepłym mlekiem, dodać odrobinę cukru i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na ok.10 minut. Mąkę wsypać do dużej miski, dodać wyrośnięte drożdże z mlekiem, sól, oliwę oraz około 400 ml ciepłej wody. Wyrabiać ręcznie przez 15 minut. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, na około 1 i 1/2 - 2 godziny - ciasto ma podwoić swoją objętość. Formę posmarować oliwą. Wyłożyć wyrośniętym ciastem. Zrobić wgłębienia w cieście - palcami. Odstawić ponownie do wyrośnięcia, na ok. 1 godzinę. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Posmarować ciasto oliwą, a we wgłębienia wsypać zioła. Posypać solą morską i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut, do czasu. Ciasto ma się zarumienić. Ciepłą focaccię pokroić na kawałki i podawać z oliwą z oliwek wymieszaną z suszonymi lub świeżymi ziołami.