SUPERPRZEPIS

Zakręcona focaccia

  • 2
  • sofieta
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Zakręcona focaccia Więcej zdjęć (5)

Pizzę uwielbiamy i jadamy przynajmniej raz w tygodniu. Nie istotne pizza czy focaccia. Ważne, aby było drożdżowo i pomidorowo. Idealne ciasto drożdżowe musi być dobrze wypieczone i chrupiące, a pomidory słodkie i aromatyczne.

Składniki:

Zakręcona focaccia

 

 

Sposób przygotowania:

Zakręcona focaccia
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy cukier. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wszystkie mąki przesiewamy na stolnicę, robimy dołek, wlewamy drożdże. Mieszamy. Dodajemy sól, olej rzepakowy i wyrabiamy na jednolite ciasto. Ciasto wkladamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5-2godziny(aż podwoi swoją objętość). Wykładamy ciasto na lekko podsypaną maką stolnicę, nadajemy mu kształt długiego sznura (ok 2 m). „Sznurek ciasta” skręcamy wkoło własnej osi, a następnie w spiralę. Tak uksztaltowaną focaccię przenosimy na papier i na blaszkę. Układamy ciasto tak, aby były przerwy pomiędzy skręconym „sznurkiem”. Odstawiamy do napuszenia na 30/45 minut. Przed wstawieniem focacci do piekarnika, rozkładamy we wgłębieniach pokrojone pomidorki i oliwki. Całość skrapiamy olejem rzepakowym i posypujemy oregano. Wstawiamy do nagrzanego do max piekarnika( u mnie 230°C) na najniższy poziom i pieczemy przez 10 minut. Następnie obniżamy tem. do 190°C i przenosimy ciasto na środkowy poziom. Pieczemy 20 miut. Piekąc w ten sposób, uzyskacie wyjątkowo chrupiące i dobrze wyrośniete ciasto, a przede wszystkim gwarancję, że nie rozmięknie podczas pieczenia. Focaccia jest dobrze upieczona gdy stukając w nią, wydaje głuchy odgłos.
Zakręcona focaccia
Odstawiamy do napuszenia na 30/45 minut.
Zakręcona focaccia
Przed wstawieniem focacci do piekarnika, rozkładamy we wgłębieniach pokrojone pomidorki i oliwki. Całość skrapiamy olejem rzepakowym i posypujemy oregano.
Zakręcona focaccia
Wykładamy ciasto na lekko podsypaną maką stolnicę, nadajemy mu kształt długiego sznura (ok 2 m). „Sznurek ciasta” skręcamy w koło własnej osi, a następnie w spiralę. Tak uksztaltowaną focaccię przenosimy na papier i na blaszkę.
Zakręcona focaccia
Układamy ciasto tak, aby były przerwy pomiędzy skręconym „sznurkiem”.