jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Focaccia z oliwkami.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Focaccia to pyszny aromatyczny chlebek włoski, który można zajadać bez dodatków.

Focaccia z oliwkami. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Focaccia z oliwkami.

 

  • 1/2 kg mąki uniwersalnej
  • 1/2 szklanki oliwy extra verg.
  • 400ml letniej wody
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżka oregano
  • 1 szklanka oliwek do nadziania
  • 1/2 szklanki oliwy extra v. do posmarowania

 

Sposób przygotowania:

Focaccia z oliwkami.
100 ml letniej wody wlewamy do miseczki, dodajemy cukier pokruszone drożdże i kilka łyżek mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 10 minutach, gdy drożdże "ruszą" dodajemy pozostałe składniki ciasta (wodę, oliwę,mąkę,sól i zioła) - wyrabiamy ciasto ok 5 minut i odstawiamy do wyrośnięcia. Formujemy dwa placki, jeden kładziemy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, posypujemy oliwkami i nakrywamy drugim plackiem.Dziurkujemy ciasto widelcem, smarujemy oliwą i odstawiamy jeszcze na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Pieczemy chlebek w temp. 180 st.C do chwili, aż lekko się zarumieni, a patyczek będzie po nakłuciu będzie suchy.
Focaccia z oliwkami.
Przygotowujemy zaczyn i odstawiamy go w ciepłe miejsce.
Focaccia z oliwkami.
Formujemy z ciasta dwie kulki, spłaszczamy je i przekładamy oliwkami.