Sposób przygotowania:
Focaccia z parówkami i cebulą
Do miseczki wlać 100 ml ciepłej wody i wsypać drożdże. Dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić na 10-15 minut. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, olej i rozrobione i wyrośnięta drożdże. Połączyć łyżką drewnianą. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać ciasto. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki, wyrabiać je jeszcze przez 5-7 minut(gdy będzie się lepić do ręki podsypywać je lekko mąką). Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić. Blachę posmarować olejem i wyłożyć ciastem i pozostawić pod przykryciem na kolejne 45 minut do wyrośnięcia.Do miski pokroić cebulę dosyć grubo ( ja pokroiłam w grube pół plastry). Palcami je rozwarstwić. Parówkę pokroić w plasterki i dodać do cebuli. Wlać olej i wsypać oregano. Dokładnie wymieszać, aby olej i oregano dobrze pokryły składniki i pozostawić na 15 minut.Piekarnik rozgrzać do 200 st. Na wyrośniętym cieście układać cebulę z parówką (razem z olejem w którym leżały). Blachę wstawić do piekarnika i piec około 28-30 minut. Podawać gorące. Smacznego!