Foccacia, czyli baza do pizzy, może funkcjonować jako samodzielne danie. Tradycyjna foccacia potrzebuje dużo czasu na wyrośnięcie (powstaje z dodatkiem drożdży). Cały jej sekret tkwi w odpowiednio przygotowanym cieście, które nie powinno oklejać rąk, lecz tworzyć elastyczną masę. Najlepiej, gdyby po odstawieniu pod przykryciem ciasto zwiększyło swoją objętość o połowę, co może zająć 1,5–2 h. Jeśli chcemy zaserwować foccacię tak, jak podaje się ją we Włoszech, musimy mieć świeży rozmaryn i sól w kryształkach – posypuje się nimi wyrobione placki tuż przed pieczeniem. Nie możemy też zapomnieć o dodaniu do ciasta oliwy z oliwek, najlepiej niefiltrowanej (po wcześniejszym sprawdzeniu, czy zachowała naturalny zapach i walory smakowe).

Z czym podawać foccacię?

Foccacia we Włoszech to odpowiednik naszego chleba – najczęściej piecze się ją w formie na pizzę. Jest jadana w domach, sprzedawana przez ulicznych handlarzy, ale również podawana jako przystawka w wykwintnych restauracjach. Foccacia to tak rozpowszechniony przysmak, że istnieje niezliczona ilość sposobów jej podawania. Kucharze eksperymentują zwłaszcza z doborem ziół, wśród których najczęściej pojawiają się (prócz rozmarynu) tymianek, szałwia i bazylia. Klasycznymi dodatkami do foaccacii są suszone pomidory i oliwki, które można położyć na gotowym chlebku lub na surowym cieście przed pieczeniem. Równie smacznym starterem są kanapki na chlebie foccacia. Pasują do nich ser żółty, mozzarella, feta, pomidorki koktajlowe, szynka parmeńska i rukola. Najlepiej smakują skropione oliwą. W knajpach można też spotkać foccacię w towarzystwie włoskiego makaronu. Chlebek zostawia się wówczas na koniec, bo pomaga zebrać z talerza resztki sosu. Niektórzy twierdzą, że właśnie w połączeniu z sosem foccacia smakuje najlepiej – Włosi uwielbiają jeść ją zwłaszcza z dipami czosnkowymi i pomidorowymi.
Ravioli

Ravioli

Pierożki ravioli to przysmak kuchni włoskiej. Ciasto makaronowe przygotowuje się z mąki, żółtek, oliwy i wody. Ravioli są nadziewane mięsem lub warzywami. Najpopularniejsze są pierożki z serem ricotta i szpinakiem oraz z grzybami. Ravioli przypominają kształtem polskie pierogi. Najbardziej znana jest sałatka z ravioli, pomidorami oraz szpinakiem. Pierożki można również zapiec z serem lub podać ze szparagami, z sosem pomidorowym albo śmietanowym.

Spaghetti z pesto

Spaghetti z pesto

Spaghetti z pesto to dobre, ale nie najczęściej wybierane połączenie. Popularne jest penne, czyli rurki oraz tagliatelle. Zastanawiając się nad tym, jaki makaron do pesto będzie najlepszy, pomyśl o gustach osób, które będą je jadły. Istotna jest też kompozycja estetyczna dania.

Do penne z pesto można dodać np. cukinię bądź bakłażana. Tagliatelle będzie smakowało wyśmienicie z bazyliowo-czosnkowym pesto. Wypróbuj połączenie tego makaronu z: pomidorkami cherry, bekonem oraz rukolą.

Penne z łososiem

Penne z łososiem

Nie tylko spaghetti i tagliatelle wyśmienicie smakują z dodatkiem ryby. Dobrze jest także sięgnąć po penne z łososiem, którego uzupełnieniem będzie delikatny sos śmietanowy. Jeśli korzystamy z wędzonej ryby, dobrze jest do makaronu dodać także szpinak. Wówczas danie nie będzie tak zdominowane przez łososia. Całość warto zaserwować ze startym parmezanem lub pokruszoną gorgonzolą.

Rigatoni

Rigatoni

Rigatoni to rodzaj makaronu podobny do penne i ziti. Ma charakterystyczną tubalną formę i prążki na zewnętrznej stronie rurki. Rigatoni podaje się przede wszystkim z czerwonym, mięsnym sosem oraz serem włoskim typu Romano lub mozzarella. Ponadto używa się go również do zapiekanek makaronowych. Dzięki swojej strukturze, rigatoni idealnie utrzymuje w środku farsze mięsne, warzywa, sery i sosy. Jest to popularny tym makarony w kuchniach basenu śródziemnomorskiego.

Kuchnia włoska

Kuchnia włoska

Najpopularniejsze potrawy we Włoszech to pizza oraz makarony, doprawiane takimi przyprawami jak: oregano, bazylia, estragon, tymianek, pieprz i rozmaryn. Tradycyjna pizza włoska ma cienkie, chrupiące ciasto i podawana jest z oliwą z oliwek. Makaron włoski to np. spaghetti wymieszane z sosem pomidorowym i posypane parmezanem oraz carbonara z boczkiem i śmietaną kremówką. Składnikami włoskiej kuchni są: pomidory, oliwki, cebula oraz czosnek. Tradycyjne włoskie desery to tiramisu oraz panna cotta, czyli gotowana śmietanka podawana z sokiem lub owocami.

Tortellini

Tortellini

Tradycyjne, włoskie tortellini to makaronowe pierożki, które mogą mieć farsz mięsny (szynka, kurczak, mięso mielone) lub wegetariański (ser, szpinak, grzyby, warzywa). Makaronowe pierożki zapiec w piekarniku, usmażyć, dodać do zupy z suszonych grzybów lub kremu z cukinii. Posypane startym serem pierożki podaje się również z sosem bolońskim. Wybornie smakuje także sałatka z tortellini i warzywami (pomidorami, cebulą, selerem).

Znaleźliśmy 47 przepisów w kategorii Focaccia

Focaccia z oliwkami

Focaccia z oliwkami

czarrna czarrna
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Focaccia kaparowa

Focaccia kaparowa

jaNina jaNina

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zakręcona focaccia

Zakręcona focaccia

sofieta sofieta
5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Focaccia

Focaccia

Kniejson Kniejson

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: