tumilek

tumilek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Focaccia z kindziukiem i parówką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pełnoziarnista focaccia z kindziukiem, parówką i serem żółtym to idealna propozycja na obiad lub kolację.

Focaccia z kindziukiem i parówką Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Focaccia z kindziukiem i parówką

Na focaccie z kindziukiem i parówką

  • 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 100 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 6 plasterków kindziuka
  • 2 plastry sera żółtego
  • 2 parówki

Sposób przygotowania:

Focaccia z kindziukiem i parówką
1) Do mleka w temperaturze pokojowej wrzucamy drożdże i wsypujemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia się drożdży.

2) Do oddzielnej miski wsypujemy mąkę żytnią pełnoziarnistą, sól, wbijamy jajko i wlewamy olej.

3) Następnie przelewamy mleko z drożdżami do miski z resztą składników.

4) Wyrabiamy ciasto ręką i formujemy dwa większe lub cztery mniejsze placki.

5) Każdy placek smarujemy (pomijając boki) musztardą.

6) Układamy na musztardzie plasterki kindziuka.

7) Parówki zczepiamy wykałaczką, formując trójkąty (tak jak na zdjęciu) i podsmażamy na patelni.

8) Na kindziuki układamy podsmażone parówki (wyciągamy już wykałaczki) i przykrywamy serem żółtym.

9) Pieczemy przez ok. 25 minut w 220 stopniach.

10) Po wyjęciu z piekarnika posypujemy czosnkiem niedźwiedzim.
Focaccia z kindziukiem i parówką
Do mleka w temperaturze pokojowej wrzucamy drożdże i wsypujemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia się drożdży.
Focaccia z kindziukiem i parówką
Do oddzielnej miski wsypujemy mąkę żytnią pełnoziarnistą, sól, wbijamy jajko i wlewamy olej.
Focaccia z kindziukiem i parówką
Wyrabiamy ciasto ręką i formujemy dwa większe lub cztery mniejsze placki.
Focaccia z kindziukiem i parówką
Każdy placek smarujemy (pomijając boki) musztardą.
Focaccia z kindziukiem i parówką
Układamy na musztardzie plasterki kindziuka.
Focaccia z kindziukiem i parówką
Parówki zczepiamy wykałaczką, formując trójkąty (tak jak na zdjęciu) i podsmażamy na patelni.
Focaccia z kindziukiem i parówką
Na kindziuki układamy podsmażone parówki (wyciągamy już wykałaczki) i przykrywamy serem żółtym.

Tagi:

danie