Sposób przygotowania:
Focaccia z kindziukiem i parówką
1) Do mleka w temperaturze pokojowej wrzucamy drożdże i wsypujemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia się drożdży.
2) Do oddzielnej miski wsypujemy mąkę żytnią pełnoziarnistą, sól, wbijamy jajko i wlewamy olej.
3) Następnie przelewamy mleko z drożdżami do miski z resztą składników.
4) Wyrabiamy ciasto ręką i formujemy dwa większe lub cztery mniejsze placki.
5) Każdy placek smarujemy (pomijając boki) musztardą.
6) Układamy na musztardzie plasterki kindziuka.
7) Parówki zczepiamy wykałaczką, formując trójkąty (tak jak na zdjęciu) i podsmażamy na patelni.
8) Na kindziuki układamy podsmażone parówki (wyciągamy już wykałaczki) i przykrywamy serem żółtym.
9) Pieczemy przez ok. 25 minut w 220 stopniach.
10) Po wyjęciu z piekarnika posypujemy czosnkiem niedźwiedzim.
2) Do oddzielnej miski wsypujemy mąkę żytnią pełnoziarnistą, sól, wbijamy jajko i wlewamy olej.
3) Następnie przelewamy mleko z drożdżami do miski z resztą składników.
4) Wyrabiamy ciasto ręką i formujemy dwa większe lub cztery mniejsze placki.
5) Każdy placek smarujemy (pomijając boki) musztardą.
6) Układamy na musztardzie plasterki kindziuka.
7) Parówki zczepiamy wykałaczką, formując trójkąty (tak jak na zdjęciu) i podsmażamy na patelni.
8) Na kindziuki układamy podsmażone parówki (wyciągamy już wykałaczki) i przykrywamy serem żółtym.
9) Pieczemy przez ok. 25 minut w 220 stopniach.
10) Po wyjęciu z piekarnika posypujemy czosnkiem niedźwiedzim.