Sposób przygotowania:
Focaccia z niespodziankąETAP 1:
Drożdże zalewamy letnią wodą, mieszamy, odstawiamy na kilkanaście minut.
Do naczynia przesiewamy mąkę, łączymy ją z oliwą, następnie wlewamy wodę z drożdżami, mieszając ciasto.
ETAP 2:
Do ciasta możemy dodać oregano.
Ciasto zagniatamy za pomocą robota lub ręcznie.
ETAP 3:
Wyrobione ciasto układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem, rozpłaszczamy niczym spód do pizzy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
ETAP 4:
Pomidory i kapary odsączamy z zalewy, układamy je na cieście i przykrywamy plastrami sera (jak na zdjęciu). Ciasto zwijamy, zlepiamy brzegi. Wierzch bułki polewamy oliwą, odstawiamy na kilkanaście minut. Następnie bułkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C na 20 minut.
Focaccię możemy podawać z oliwą i ziołami.