Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 612]

Focaccia z niespodzianką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Focaccia to nic innego jak włoska bułka. Często podaje się ją bez dodatków, czasem kładzie się dodatki jak na pizzy. Ja postanowiłam zrobić focaccię z niespodzianką i dodatki (ser, suszone pomidory i kapary) ukryłam w środku.

Focaccia z niespodzianką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Focaccia z niespodzianką

 

  • 600 g mąki pszennej, najlepiej chlebowej
  • 7 g drożdży instant
  • 300 ml wody
  • 2 łyżki oliwy do bułki + oliwa do jej polania
  • 1,5 łyżki oregano
  • 1 słoiczek suszonych pomidorów z kaparami
  • 3-4 plastry sera żółtego

Sposób przygotowania:

Focaccia z niespodzianką

ETAP 1:

Focaccia z niespodzianką
Mąkę łączymy z drożdżami zalanymi uprzednio letnią wodą

Drożdże zalewamy letnią wodą, mieszamy, odstawiamy na kilkanaście minut.
Do naczynia przesiewamy mąkę, łączymy ją z oliwą, następnie wlewamy wodę z drożdżami, mieszając ciasto.

ETAP 2:

Focaccia z niespodzianką
Do ciasta postanowiłam dodać także oregano

Do ciasta możemy dodać oregano.
Ciasto zagniatamy za pomocą robota lub ręcznie.

ETAP 3:

Focaccia z niespodzianką
Ciasto przekładamy do natłuszczonej blaszki

Wyrobione ciasto układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem, rozpłaszczamy niczym spód do pizzy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

ETAP 4:

Focaccia z niespodzianką
Na ciasto wykładamy suszone pomidory z kaparami i ser

Pomidory i kapary odsączamy z zalewy, układamy je na cieście i przykrywamy plastrami sera (jak na zdjęciu). Ciasto zwijamy, zlepiamy brzegi. Wierzch bułki polewamy oliwą, odstawiamy na kilkanaście minut. Następnie bułkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C na 20 minut.

Focaccię możemy podawać z oliwą i ziołami.

Tagi:

pizza dania