A ja się staram, do rad się stosuję, a mój aparat i tak sam sobie dobiera wszystko. Bez lampy nic nie widać, z lampą błyszczy wszystko...
Korzystam z Samsunga ES55. Ktoś ma może z nim doświadczenia i poradzi?
Bo się ze mnie w domu śmieją, że tylko fotografuję jedzenie zamiast jeść A tak na serio naprawdę poświęcam temu dużo czasu a skutki mizerne
Nie wiem czy uznacie że mam prawo udzielać rady innym ale może tak - z własnego doświadczenia i tego czego nauczyłam się przez 4 lata robienia zdjęć potrawom wiem parę rzeczy :
- fotografować potrawę ułożoną do specjalnie do zdjęcia a nie talerz do podania na stół ( wyjątek sałatki , półmiski z czymś tam ) - lepiej nalać np. zupę na talerz - popracować nad ustawieniem ,kliknąć kilka zdjęć pod różnym kątem a potem podgrzać do zjedzenia niż spieszyć się że wystygnie
- nie robić zdjęcia mięsa w sosie ( wyjątkiem są gulasze bo tu sie inaczej nie da ) - zrazy , bitki itp - wszystko co z sosem lepiej wyjąć z tego sosu yak by z niego obciekło ( nawet zebrać sos z miesa ) - ułożyć , polać odrobiną sosu tak by nie był rozlewającą sie plamą tylko raczej kroplami , stróżką - udekorować
- pomyśleć przed robieniem zdjęcia czym można potrawę przyozdobić ( jakaś natka pietruszki , szczypta grubo zmielonego pieprzu , pasek papryki lub pomidora )
- najlepiej mieć jednolite tło lub ustawić jakąś pasującą do potrawy aranżację - doskonale sprawdza się szeroki biały parapet okienny ( ja np teraz robię podkład z białego kwadratowego talerza na którym układam potrawę lub stawiam talerz , miseczkę - a jako tło mam biały półmisek oparty o kuchenną ścianę - talerz dostawiam do półmiska )
-marchew w zupie - dobrze jest wyjąć kilka kawałków z zupy - opłukać i dopiero taką kłaść na wierzchu zupy do zdjęcia
- warto sprawdzić po ściągnięciu zdjęcia na komputer czy nie trzeba poprawić kontrastu zdjęcia i jasności - przyciąć boki itp
- mnie osobiście nie wychodzą zdjęcia na niebieskim podkładzie - co bym nie robiła jest sine
- nie musimy robić zdjęcia obiadu jeśli dajemy przepis tylko np na kotlet ( chodzi mi o to że jak przepis jest na kotlet to lepiej pokazać 2-3 kotlety z jakąś dekoracją ale już bez surówki i ziemniaków obok - zapełniony talerz wygląda na zdjęciu gorzej niż pojedyńczy element o który nam chodzi )
- nie wychodzą mi zdjęcia zup zaciągniętych śmietaną - wolę zrobić zdjęcie samej zupy podając śmietanke osobno bo jak doleję śmietanki to kolory się rozmywają
- warto eksperymentować ze sposobem ułożenia potrawy do zdjęcia ( jakieś oparcie kotleta na kulce z puree ziemniaczanego , ułożenie placków ziemniaczanych w wieżyczkę z czymś zielonym na czubku
Tyle mi przychodzi do głowy . I jeszcze jedno- namiętnie podglądam zawodowych fotografów kulinarnych i staram się podpatrzyć pomysły na sposób podania , udekorowania .
Droga Buniu bardzo się cieszę, że znalazłam ten wpis
Właśnie ze zrobieniem dobrego zdjęcia miałam problem
Dziękuję
Agabi22!
Miałam prawie identyczny aparat co Ty (Kodak Easyshare Z1015 IS). Tryb makro ustawiasz pokrętłem znajdującym się na górze aparatu. Przekręcasz go w pozycje SCN, na wyświetlaczu pojawią Ci się różne ikonki i strzałkami szukasz ikonki przedstawiającej kwiatka (to jest tryb makro). Popróbuj a na pewno znajdziesz!
Pozdrawiam!
A dlaczego w pozycje SCN (sceny nocne) ? Ja w swoim aparacie na każdej pozycji mam opcje MAKRO.
Odp: Odp: Odp: Jak zrobić dobre zdjęcie potrawy????
...a ja jak robię makro to mam zawsze rozmazane zdjęiaa wlaśiwie to miałam w poprzednim aparaie,ale teraz przed cwilką sprawdziłam w nowym no i mambyć może w tamtym nie miałam dokładnie ustawione
i ja zrobiłam zdjęcie w makro i jest rozmazane, od czego to zależy?
Ja właśnie nie wiem,teraz mam to makro ok ale w poprzednim ciągle były rozmazane...
Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Jak zrobić dobre zdjęcie potrawy????
ja z nożem i widelcem mam oznaczone jako żywność a dodatkowo mogę ustawiać kwiatek lub pf - cokolwiek to oznacza i wyłączam lampę - nie zawsze jest przydatna - no dzisiaj dopiero strzelałam kilka próbując opcji aparat
Czy dobrze zrozumiałam, że możesz wybrać jednocześnie i kwiatka i żywność?
W moim aparacie ikonka kwiatka jest opisana jako makro, ale, i nie wiem czy tak powinno być, po ustawieniu, podczas robienia zdjęcia włącza się lampa błyskowa. Natomiast mam też ikonkę z nożem i widelcem, ale ta znowu wymaga dziennego światła, albo profesjonalnego oświetlenia. W rezultacie nastawiam na automat i robię duuużo zdjęć, aż wreszcie któreś mi się spodoba
Włącz makro, czyli naciśnij kwiatka i wyłącz lampę błyskową, czyli przekreśloną błyskawicę. Może tak będzie lepiej.
No nie... człowiek uczy się całe życie... że też mi to nie przyszło do głowy! Dziękuję za radę :)
Odp: Odp: Odp: Odp: Jak zrobić dobre zdjęcie potrawy????
ja z nożem i widelcem mam oznaczone jako żywność a dodatkowo mogę ustawiać kwiatek lub pf - cokolwiek to oznacza i wyłączam lampę - nie zawsze jest przydatna - no dzisiaj dopiero strzelałam kilka próbując opcji aparat
W moim aparacie ikonka kwiatka jest opisana jako makro, ale, i nie wiem czy tak powinno być, po ustawieniu, podczas robienia zdjęcia włącza się lampa błyskowa. Natomiast mam też ikonkę z nożem i widelcem, ale ta znowu wymaga dziennego światła, albo profesjonalnego oświetlenia. W rezultacie nastawiam na automat i robię duuużo zdjęć, aż wreszcie któreś mi się spodoba
Włącz makro, czyli naciśnij kwiatka i wyłącz lampę błyskową, czyli przekreśloną błyskawicę. Może tak będzie lepiej.
Jak zrobić dobre zdjęcie potrawy????
Obserwuj wątekOdp: Odp: Jak zrobić dobre zdjęcie potrawy????
Noruas
Korzystam z Samsunga ES55. Ktoś ma może z nim doświadczenia i poradzi?
Bo się ze mnie w domu śmieją, że tylko fotografuję jedzenie zamiast jeść A tak na serio naprawdę poświęcam temu dużo czasu a skutki mizerne
Odp: Jak zrobić dobre zdjęcie potrawy????
bajtek
Odp: Odp: Jak zrobić dobre zdjęcie potrawy????
little_black22
Droga Buniu bardzo się cieszę, że znalazłam ten wpis
Właśnie ze zrobieniem dobrego zdjęcia miałam problem
Dziękuję
Odp: Jak zrobić dobre zdjęcie potrawy????
agabi22
Odp: Odp: Jak zrobić dobre zdjęcie potrawy????
zuzi
A dlaczego w pozycje SCN (sceny nocne) ? Ja w swoim aparacie na każdej pozycji mam opcje MAKRO.
Odp: Odp: Odp: Jak zrobić dobre zdjęcie potrawy????
Netka
Ja właśnie nie wiem,teraz mam to makro ok ale w poprzednim ciągle były rozmazane...
edytaha
Czy dobrze zrozumiałam, że możesz wybrać jednocześnie i kwiatka i żywność?
edytaha
No nie... człowiek uczy się całe życie... że też mi to nie przyszło do głowy! Dziękuję za radę :)
Agiatis
anemon