już wiem że mój aparat może robić zdjęcia makro, tylko nie wiem gdzie to się ustawia może ktoś kto się zna na aparatach podpowie?
to mój aparat:
http://www.e-cyfrowe.pl/kodak-easyshare-z1012-is-czarny-p-8213.html
bardzo przydatne rady:-) ja niestety w tym okresie nie mam możliwości zrobienia zdjęcia na zewnątrz bo gdy wracam z pracy, jest już ciemno jak cholera:-( ale latem spróbuję porobić fotki w ogrodzie. No i jeszcze dziś poszukam opcji makro w moich aparatach:-)
Co do mnie:
kiedys używałam aparatu Olimpus master z funkcja super makro i to było piekne.. zwykła cyfrowka a zdjecia grzybow, owadow, przyrody..jak spod reki profesjonalisty, mimo, że to był mój pierwszy aparat.Potem byl panasonc lumix dmc-tz3. Teraz uzywam aparatu Nikon coolpix P100, który nadal jest amatorskim sprzętem. Kupilam go spontanicznie i bez zaplanowaniazachecona opinią sprzedwacy w jednym ze sklepów w NY, pytajac o dobry aparat do robienia zdj zywnosci z dobra funkcja makro. Jak narazie sie sprawuje ale to nadal nie lustrzanka. Uzywam go od roku. ale myśle o nowym
Co do moich zdjęć, robie ich bardzo duzo i caly czas sie ucze sie sama od siebie, robie zdj w różnych ustawieniach, tak by przynajmniej 2-3 były dobre. Jedno zazwyczaj z gory całościowe, drugie zbliżenie pod katem z ustawieniem osrości I planu i trzecie albo jeszcze bardziej makro, albo zdj składników, albo inne ustawienie stylizacji, inna propozycja podania.
Mam zasadę, że nie wystawiam zdjęć robionych przy sztucznym swietle czy lampie. Nie mam obecnie profesjonalnej wiec nie robie takich zdjec, ale mysle o zakupie.
Wszystkie zdj robie na balkonie, na malym stoliku, tym samym mam male mozliwosci manewru i opcji z kombinacja co do kompozycji ale staram sie sobie radzic i unikac defektow.
Zdjecia robie przy swietle wschodnim, gdy juz slonce bezposrednio nie wchodzi mi w plan. Ok godz.11-12 jest idealnie. Zalezy tez od sezonu i pogody. Gdy jest szaro i deszczowo, dobre zdj nie wyjdzie. aparat tez to wyczuwa i nawet przerobki zdjec malo dają.
W zapasie mam mnostwo draperii, sciereczek, obrusikow, by tworzyc inne podklady w stylizacji.
Do tego rozne sztucce i talerze, zazwyczaj antyczne, pojedyncze sztuki w które inwestuje, pozyczam lub mam zasob własny
Jesli danie jest bardziej fusion czy nowoczesne dopasowuje do niego dodatki, tym samym talerz i sztucce. Jesli bardziej " staropolskie", sa to walsnie antyki.
Jesli chodzi o mnie, praktycznie nie przerabiam zdjec. Potrafie ustawic opcje aparatu tak, by punkt odniesienia byl np w prawym dolnym rogu, dzieki temu II plan jest niewyrazny i rozmyty, bez uzycia programu. W programie Picasa dodaje tylko napisy. Kontrast i ewentualne swiatlo, jesli nie dopisuje zmieniam w Galerii uslug windows life -amatorsko, szybko.. gdy sie nie ma czasu a potrzeba minimalnej korekty.
Staram sie by zdjecia były wyrazne, kolorowe, nasycone.
A kompozycje zaleza od czasu. Czasem jest to tylko talerz z potrawa i widelec. czasem + serwetka, innym razem + kilka półproduktów, rozsypane przyprawy które zapelnia kompozycje
Z doswiadczenia wiem, ze małe naczynia, talerzyki łatwiej ujac i zmiescic w kadrze, a takze ciekawie przedstawic. Nie raz mozna z tego stworzyc małe dzielo sztuki.. zwlaszcza mając opcje makro w aparacie- zdj nabiera innego znaczenia.
Staram sie nie przestylizowac dania, nie dodawac za duzo niepotzrebnych ozdob, chyba ze potrawa lub temat do ktorego ją wykonuje tego wymaga.
Pewnie jeszcze sobie cos przypomne
zmieniono 1 raz (ostatnio 07 gru 2011 11:38 przez thegrooba)
Ja niestety mam do dyspozycji tylko aparat w telefonie (nie jest jakiś najgorszy, ale też nie rewelacyjny), bo mój aparat cyfrowy został "pożarty" przez mojego nadpobudliwego psiaka . Zaczęłam już oszczędzać na zakup aparatu, ale to nie takie proste.
Póki co staram się, aby zdjęcia zrobione przeze mnie chociaż w przybliżeniu oddawały rzeczywisty wygląd potrawy, którą przyrządziłam. Wiem, że nie mogę się nawet porównywać z osobami posiadającymi dobry sprzęt fotograficzny i doświadczenie robiącymi piękne zdjęcia swoich dań, ale uważam, że nawet takie zdjęcia robione telefonem są przydatne dla innych i dają im chociaż minimalny pogląd na wygląd naszego dania.
Dlatego apeluję do tych, którzy mają telefony z aparatem, a dodają przepisy bez zdjęć o fotografowanie swoich potraw. Zdjęcia, nawet te niezbyt dobrej jakości są bardzo przydatne dla osób szukających przepisów na tym portalu.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie!
Moim zdaniem.
Żeby zdjęcie potrawy wyglądało ładnie i estetycznie,to nie nakładamy dużo na talerz.
Np. robimy dla dziesięcioosobowej rodziny 10 kotletów schabowych,to na talerz wykładamy góra jeden lub dwa i dekorujemy wg. własnych upodobań.
Jeśli chodzi o tło to Ja robię na białym brystolu zaginając go na pół,żeby nie było widać całego pomieszczenia czy też zastawionego całego stołu.
Żeby zrobić dobre zdjęcie to trzeba jednak się zaopatrzyć w lustrzankę i porządne obiektywy.
Ewentualnie mieć jeden obiektyw ale ze zmienną ogniskową.
A co do aparatów kompaktowych,czyli to są te gdzie nie można wymieniać w nich obiektywów,nie nadają się.One głównie tylko dobrze przydają się do robienia zdjęć rodzinnych czy z wycieczek itp.
To moje skromne zdanie w tym temacie
Pozdrawiam wszystkich serdecznie życząc miłego dnia.
Ewa
Ja wszystkie zdjęcia robię telefonem komórkowym. Ma on 5 mp i ustawiam na MAKRO. ( Mój aparat jest słaby bo ma 3 mp i robi fatalne zdjęcia ). Nie zawsze te zdjęcia są idealne, ale wydaje mi się, że na robione komórką to nie są takie złe. Oczywiście nie zawsze uda mi się ułożyć daną potrawę jak należy i z wielu zdjęć nie jestem zadowolona. Staram się robić zdjęcia przy świetle dziennym, ale teraz w taką pochmurną pogodę to jest ciężko. I do dań jasnych kupiłam sobie talerz czerwony i czarny, nie zlewa mi się potrawa z talerzem. A tak w ogóle jak patrze na swoje pierwsze zdjęcia to uważam, że te które teraz robię są lepsze. Człowiek zawsze się uczy.
wow, super wątek i bardzo przydatnyNastępnym razem pykam zdjęcie na białym tle:-) Czasami wściekła jestem, że moja potrawa "na żywo" wygląda bajecznie a na zdjęciu...nijako.
Jak zrobić dobre zdjęcie potrawy????
Obserwuj wątekOdp: Jak zrobić dobre zdjęcie potrawy????
agabi22
to mój aparat:
http://www.e-cyfrowe.pl/kodak-easyshare-z1012-is-czarny-p-8213.html
Odp: Jak zrobić dobre zdjęcie potrawy????
darmiona
Odp: Jak zrobić dobre zdjęcie potrawy????
thegrooba
kiedys używałam aparatu Olimpus master z funkcja super makro i to było piekne.. zwykła cyfrowka a zdjecia grzybow, owadow, przyrody..jak spod reki profesjonalisty, mimo, że to był mój pierwszy aparat.Potem byl panasonc lumix dmc-tz3. Teraz uzywam aparatu Nikon coolpix P100, który nadal jest amatorskim sprzętem. Kupilam go spontanicznie i bez zaplanowaniazachecona opinią sprzedwacy w jednym ze sklepów w NY, pytajac o dobry aparat do robienia zdj zywnosci z dobra funkcja makro. Jak narazie sie sprawuje ale to nadal nie lustrzanka. Uzywam go od roku. ale myśle o nowym
Co do moich zdjęć, robie ich bardzo duzo i caly czas sie ucze sie sama od siebie, robie zdj w różnych ustawieniach, tak by przynajmniej 2-3 były dobre. Jedno zazwyczaj z gory całościowe, drugie zbliżenie pod katem z ustawieniem osrości I planu i trzecie albo jeszcze bardziej makro, albo zdj składników, albo inne ustawienie stylizacji, inna propozycja podania.
Mam zasadę, że nie wystawiam zdjęć robionych przy sztucznym swietle czy lampie. Nie mam obecnie profesjonalnej wiec nie robie takich zdjec, ale mysle o zakupie.
Wszystkie zdj robie na balkonie, na malym stoliku, tym samym mam male mozliwosci manewru i opcji z kombinacja co do kompozycji ale staram sie sobie radzic i unikac defektow.
Zdjecia robie przy swietle wschodnim, gdy juz slonce bezposrednio nie wchodzi mi w plan. Ok godz.11-12 jest idealnie. Zalezy tez od sezonu i pogody. Gdy jest szaro i deszczowo, dobre zdj nie wyjdzie. aparat tez to wyczuwa i nawet przerobki zdjec malo dają.
W zapasie mam mnostwo draperii, sciereczek, obrusikow, by tworzyc inne podklady w stylizacji.
Do tego rozne sztucce i talerze, zazwyczaj antyczne, pojedyncze sztuki w które inwestuje, pozyczam lub mam zasob własny
Jesli danie jest bardziej fusion czy nowoczesne dopasowuje do niego dodatki, tym samym talerz i sztucce. Jesli bardziej " staropolskie", sa to walsnie antyki.
Jesli chodzi o mnie, praktycznie nie przerabiam zdjec. Potrafie ustawic opcje aparatu tak, by punkt odniesienia byl np w prawym dolnym rogu, dzieki temu II plan jest niewyrazny i rozmyty, bez uzycia programu. W programie Picasa dodaje tylko napisy. Kontrast i ewentualne swiatlo, jesli nie dopisuje zmieniam w Galerii uslug windows life -amatorsko, szybko.. gdy sie nie ma czasu a potrzeba minimalnej korekty.
Staram sie by zdjecia były wyrazne, kolorowe, nasycone.
A kompozycje zaleza od czasu. Czasem jest to tylko talerz z potrawa i widelec. czasem + serwetka, innym razem + kilka półproduktów, rozsypane przyprawy które zapelnia kompozycje
Z doswiadczenia wiem, ze małe naczynia, talerzyki łatwiej ujac i zmiescic w kadrze, a takze ciekawie przedstawic. Nie raz mozna z tego stworzyc małe dzielo sztuki.. zwlaszcza mając opcje makro w aparacie- zdj nabiera innego znaczenia.
Staram sie nie przestylizowac dania, nie dodawac za duzo niepotzrebnych ozdob, chyba ze potrawa lub temat do ktorego ją wykonuje tego wymaga.
Pewnie jeszcze sobie cos przypomne
Odp: Odp: Jak zrobić dobre zdjęcie potrawy????
agabi22
ja też nie wiem gdzie jest makro w moim
Odp: Jak zrobić dobre zdjęcie potrawy????
-Natka-
Póki co staram się, aby zdjęcia zrobione przeze mnie chociaż w przybliżeniu oddawały rzeczywisty wygląd potrawy, którą przyrządziłam. Wiem, że nie mogę się nawet porównywać z osobami posiadającymi dobry sprzęt fotograficzny i doświadczenie robiącymi piękne zdjęcia swoich dań, ale uważam, że nawet takie zdjęcia robione telefonem są przydatne dla innych i dają im chociaż minimalny pogląd na wygląd naszego dania.
Dlatego apeluję do tych, którzy mają telefony z aparatem, a dodają przepisy bez zdjęć o fotografowanie swoich potraw. Zdjęcia, nawet te niezbyt dobrej jakości są bardzo przydatne dla osób szukających przepisów na tym portalu.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie!
Odp: Jak zrobić dobre zdjęcie potrawy????
evita0007
Żeby zdjęcie potrawy wyglądało ładnie i estetycznie,to nie nakładamy dużo na talerz.
Np. robimy dla dziesięcioosobowej rodziny 10 kotletów schabowych,to na talerz wykładamy góra jeden lub dwa i dekorujemy wg. własnych upodobań.
Jeśli chodzi o tło to Ja robię na białym brystolu zaginając go na pół,żeby nie było widać całego pomieszczenia czy też zastawionego całego stołu.
Żeby zrobić dobre zdjęcie to trzeba jednak się zaopatrzyć w lustrzankę i porządne obiektywy.
Ewentualnie mieć jeden obiektyw ale ze zmienną ogniskową.
A co do aparatów kompaktowych,czyli to są te gdzie nie można wymieniać w nich obiektywów,nie nadają się.One głównie tylko dobrze przydają się do robienia zdjęć rodzinnych czy z wycieczek itp.
To moje skromne zdanie w tym temacie
Pozdrawiam wszystkich serdecznie życząc miłego dnia.
Ewa
Po spodem przykład jak robiłam zdjęcia pentagramu
Odp: Jak zrobić dobre zdjęcie potrawy????
Agiatis
Odp: Jak zrobić dobre zdjęcie potrawy????
bajtek
Odp: Jak zrobić dobre zdjęcie potrawy????
zewa
Odp: Jak zrobić dobre zdjęcie potrawy????
darmiona