(...)
- nie robić zdjęcia mięsa w sosie ( wyjątkiem są gulasze bo tu sie inaczej nie da ) - zrazy , bitki itp - wszystko co z sosem lepiej wyjąć z tego sosu yak by z niego obciekło ( nawet zebrać sos z miesa ) - ułożyć , polać odrobiną sosu tak by nie był rozlewającą sie plamą tylko raczej kroplami , stróżką - udekorować
Zwróciłem kiedyś uwagę, że też kucharze podając danie małą ilością sosu skrapiają mięso, a najczęściej odrobiną sosu polewają talerz. Wiecie może jaki jest tego powód?
Ciężko jest mi się przyzwyczaić do tych małych ilości sosu - lubię obficie pososić
Po pierwsze ładniej wygląda danie gdy nie pływa w sosie , po drugie moda na zdrowe odżywianie - ale na to jest rada - zawsze można podać sos w sosjerce i każdy poleje sobie tyle ile chce a miesko będzie skropione sosem pięknie wyglądać
Zacznę od tego, że absolutnie nie jestem ekspertem od robienia zdjęć
Czasem mam czas na zrobienie ładnego zdjęcia, bo to niestety wymaga czasu :/
Tak jak piszą wszyscy- światło, najlepiej dzienne, kompozycja, tło i kadrowanie.
Stajemy tak, żeby nie robić zdjęcia pod światło i tak, żeby nie rzucać cienia na potrawę.
Polecam też namiot bezcieniowy- genialny wynalazek! W nim nawet przy sztucznym świetle można zrobić fajne zdjęcie i nie trzeba martwić się o tło.
Ja dopiero się uczę, kombinuję przy różnych ustawianiach aparatu, z różnymi kompozycjami i robię dużo zdjęć co najmniej 30, a czasem nawet ok 100, żeby wybrać kilka dobrych zdjęć.
U mnie największy problem polega na tym, że bywam w domu zbyt późno aby się załapać na dzienne światło, więc jestem skazana na lampę błyskową. I niestety czasem robię dwadzieścia zdjęć, a tylko jedno jest w miarę przyzwoite
Oczywiście że specjalne tło to podstawa , można to zauważyć w moich byłych zdjęciach które był robione telefonem komórkowym na byle czym ,a teraz wykonuje zdjęcia na białym tle w miejscu jak najbardziej naświetlonym ale bez przesady i aparatem cyfrowym. Aparat nie jest najważniejszy w fotografii bo to nie aparat robi zdjęcia lecz fotograf, ja mam aparat za który kosztuje chyba jakieś 250zl może góra 300 z konkursu i jakoś nie narzekam chodź pewnie mogło by być lepiej.
Podstawa u mnie przynajmniej to białe tło (może być prześcieradło , lub odwrócony kalendarz na białą stronę).
I aparat z funkcją "super makro" zawsze zdjęcia potraw wykonuje na "super makro" nie ma innej opcji
To tyle ode mnie
(...)
- nie robić zdjęcia mięsa w sosie ( wyjątkiem są gulasze bo tu sie inaczej nie da ) - zrazy , bitki itp - wszystko co z sosem lepiej wyjąć z tego sosu yak by z niego obciekło ( nawet zebrać sos z miesa ) - ułożyć , polać odrobiną sosu tak by nie był rozlewającą sie plamą tylko raczej kroplami , stróżką - udekorować
Zwróciłem kiedyś uwagę, że też kucharze podając danie małą ilością sosu skrapiają mięso, a najczęściej odrobiną sosu polewają talerz. Wiecie może jaki jest tego powód?
Ciężko jest mi się przyzwyczaić do tych małych ilości sosu - lubię obficie pososić
Gdy ja próbuję zrobić zdjęcie widać wszystko co mam wkoło gdy przybliżam talerz nie mieści mi się w kadrze. Moje 1 pytanie. Czy robicie zdjęcia na specjalnym tle?
1. Tak, ja staram się używać za tło...biały brystol /w lecie nie potrzeba, bo jest bardzo jasno/.
2. Zdjęcie należy robić przy oknie
3. Najważniejsze : zdjęcie najkorzystniej robić BEZ LAMPY BŁYSKOWEJ /wtedy są widoczne wszystkie żywe kolory/
4.Zdjęcie robić w "MAKRO". lub przycinać w aparacie
Dla przykładu wklejam 2 zdjęcia w robione w MAKRO
Nie wiem czy uznacie że mam prawo udzielać rady innym ale może tak - z własnego doświadczenia i tego czego nauczyłam się przez 4 lata robienia zdjęć potrawom wiem parę rzeczy :
- fotografować potrawę ułożoną do specjalnie do zdjęcia a nie talerz do podania na stół ( wyjątek sałatki , półmiski z czymś tam ) - lepiej nalać np. zupę na talerz - popracować nad ustawieniem ,kliknąć kilka zdjęć pod różnym kątem a potem podgrzać do zjedzenia niż spieszyć się że wystygnie
- nie robić zdjęcia mięsa w sosie ( wyjątkiem są gulasze bo tu sie inaczej nie da ) - zrazy , bitki itp - wszystko co z sosem lepiej wyjąć z tego sosu yak by z niego obciekło ( nawet zebrać sos z miesa ) - ułożyć , polać odrobiną sosu tak by nie był rozlewającą sie plamą tylko raczej kroplami , stróżką - udekorować
- pomyśleć przed robieniem zdjęcia czym można potrawę przyozdobić ( jakaś natka pietruszki , szczypta grubo zmielonego pieprzu , pasek papryki lub pomidora )
- najlepiej mieć jednolite tło lub ustawić jakąś pasującą do potrawy aranżację - doskonale sprawdza się szeroki biały parapet okienny ( ja np teraz robię podkład z białego kwadratowego talerza na którym układam potrawę lub stawiam talerz , miseczkę - a jako tło mam biały półmisek oparty o kuchenną ścianę - talerz dostawiam do półmiska )
-marchew w zupie - dobrze jest wyjąć kilka kawałków z zupy - opłukać i dopiero taką kłaść na wierzchu zupy do zdjęcia
- warto sprawdzić po ściągnięciu zdjęcia na komputer czy nie trzeba poprawić kontrastu zdjęcia i jasności - przyciąć boki itp
- mnie osobiście nie wychodzą zdjęcia na niebieskim podkładzie - co bym nie robiła jest sine
- nie musimy robić zdjęcia obiadu jeśli dajemy przepis tylko np na kotlet ( chodzi mi o to że jak przepis jest na kotlet to lepiej pokazać 2-3 kotlety z jakąś dekoracją ale już bez surówki i ziemniaków obok - zapełniony talerz wygląda na zdjęciu gorzej niż pojedyńczy element o który nam chodzi )
- nie wychodzą mi zdjęcia zup zaciągniętych śmietaną - wolę zrobić zdjęcie samej zupy podając śmietanke osobno bo jak doleję śmietanki to kolory się rozmywają
- warto eksperymentować ze sposobem ułożenia potrawy do zdjęcia ( jakieś oparcie kotleta na kulce z puree ziemniaczanego , ułożenie placków ziemniaczanych w wieżyczkę z czymś zielonym na czubku
Tyle mi przychodzi do głowy . I jeszcze jedno- namiętnie podglądam zawodowych fotografów kulinarnych i staram się podpatrzyć pomysły na sposób podania , udekorowania .
Gdy ja próbuję zrobić zdjęcie widać wszystko co mam wkoło gdy przybliżam talerz nie mieści mi się w kadrze. Moje 1 pytanie. Czy robicie zdjęcia na specjalnym tle?
Mam ten sam problem, zawsze mieszczą mi się na zdjęciu rzeczy, których tam być nie powinno. Robię zdjęcia zawsze blisko okna i staram się, aby tłem był blat stołu na, którym stoi talerz i aby tego stołu było jak najmniej.
Świetny i potrzebny wątek.
Jak zrobić dobre zdjęcie potrawy????
Obserwuj wątekOdp: Odp: Odp: Jak zrobić dobre zdjęcie potrawy????
Babciagramolka
Po pierwsze ładniej wygląda danie gdy nie pływa w sosie , po drugie moda na zdrowe odżywianie - ale na to jest rada - zawsze można podać sos w sosjerce i każdy poleje sobie tyle ile chce a miesko będzie skropione sosem pięknie wyglądać
Odp: Jak zrobić dobre zdjęcie potrawy????
Koper
Czasem mam czas na zrobienie ładnego zdjęcia, bo to niestety wymaga czasu :/
Tak jak piszą wszyscy- światło, najlepiej dzienne, kompozycja, tło i kadrowanie.
Stajemy tak, żeby nie robić zdjęcia pod światło i tak, żeby nie rzucać cienia na potrawę.
Polecam też namiot bezcieniowy- genialny wynalazek! W nim nawet przy sztucznym świetle można zrobić fajne zdjęcie i nie trzeba martwić się o tło.
Ja dopiero się uczę, kombinuję przy różnych ustawianiach aparatu, z różnymi kompozycjami i robię dużo zdjęć co najmniej 30, a czasem nawet ok 100, żeby wybrać kilka dobrych zdjęć.
Odp: Jak zrobić dobre zdjęcie potrawy????
edytaha
Odp: Jak zrobić dobre zdjęcie potrawy????
Wokalista
Podstawa u mnie przynajmniej to białe tło (może być prześcieradło , lub odwrócony kalendarz na białą stronę).
I aparat z funkcją "super makro" zawsze zdjęcia potraw wykonuje na "super makro" nie ma innej opcji
To tyle ode mnie
Resztę pytajcie specjalistów
Odp: Odp: Jak zrobić dobre zdjęcie potrawy????
pacpaw
Zwróciłem kiedyś uwagę, że też kucharze podając danie małą ilością sosu skrapiają mięso, a najczęściej odrobiną sosu polewają talerz. Wiecie może jaki jest tego powód?
Ciężko jest mi się przyzwyczaić do tych małych ilości sosu - lubię obficie pososić
Odp: Jak zrobić dobre zdjęcie potrawy????
iza.k
Odp: Odp: Jak zrobić dobre zdjęcie potrawy????
bajtek
1. Tak, ja staram się używać za tło...biały brystol /w lecie nie potrzeba, bo jest bardzo jasno/.
2. Zdjęcie należy robić przy oknie
3. Najważniejsze : zdjęcie najkorzystniej robić BEZ LAMPY BŁYSKOWEJ /wtedy są widoczne wszystkie żywe kolory/
4.Zdjęcie robić w "MAKRO". lub przycinać w aparacie
Dla przykładu wklejam 2 zdjęcia w robione w MAKRO
Odp: Jak zrobić dobre zdjęcie potrawy????
Babciagramolka
- fotografować potrawę ułożoną do specjalnie do zdjęcia a nie talerz do podania na stół ( wyjątek sałatki , półmiski z czymś tam ) - lepiej nalać np. zupę na talerz - popracować nad ustawieniem ,kliknąć kilka zdjęć pod różnym kątem a potem podgrzać do zjedzenia niż spieszyć się że wystygnie
- nie robić zdjęcia mięsa w sosie ( wyjątkiem są gulasze bo tu sie inaczej nie da ) - zrazy , bitki itp - wszystko co z sosem lepiej wyjąć z tego sosu yak by z niego obciekło ( nawet zebrać sos z miesa ) - ułożyć , polać odrobiną sosu tak by nie był rozlewającą sie plamą tylko raczej kroplami , stróżką - udekorować
- pomyśleć przed robieniem zdjęcia czym można potrawę przyozdobić ( jakaś natka pietruszki , szczypta grubo zmielonego pieprzu , pasek papryki lub pomidora )
- najlepiej mieć jednolite tło lub ustawić jakąś pasującą do potrawy aranżację - doskonale sprawdza się szeroki biały parapet okienny ( ja np teraz robię podkład z białego kwadratowego talerza na którym układam potrawę lub stawiam talerz , miseczkę - a jako tło mam biały półmisek oparty o kuchenną ścianę - talerz dostawiam do półmiska )
-marchew w zupie - dobrze jest wyjąć kilka kawałków z zupy - opłukać i dopiero taką kłaść na wierzchu zupy do zdjęcia
- warto sprawdzić po ściągnięciu zdjęcia na komputer czy nie trzeba poprawić kontrastu zdjęcia i jasności - przyciąć boki itp
- mnie osobiście nie wychodzą zdjęcia na niebieskim podkładzie - co bym nie robiła jest sine
- nie musimy robić zdjęcia obiadu jeśli dajemy przepis tylko np na kotlet ( chodzi mi o to że jak przepis jest na kotlet to lepiej pokazać 2-3 kotlety z jakąś dekoracją ale już bez surówki i ziemniaków obok - zapełniony talerz wygląda na zdjęciu gorzej niż pojedyńczy element o który nam chodzi )
- nie wychodzą mi zdjęcia zup zaciągniętych śmietaną - wolę zrobić zdjęcie samej zupy podając śmietanke osobno bo jak doleję śmietanki to kolory się rozmywają
- warto eksperymentować ze sposobem ułożenia potrawy do zdjęcia ( jakieś oparcie kotleta na kulce z puree ziemniaczanego , ułożenie placków ziemniaczanych w wieżyczkę z czymś zielonym na czubku
Tyle mi przychodzi do głowy . I jeszcze jedno- namiętnie podglądam zawodowych fotografów kulinarnych i staram się podpatrzyć pomysły na sposób podania , udekorowania .
Odp: Odp: Jak zrobić dobre zdjęcie potrawy????
anemon
Mam ten sam problem, zawsze mieszczą mi się na zdjęciu rzeczy, których tam być nie powinno. Robię zdjęcia zawsze blisko okna i staram się, aby tłem był blat stołu na, którym stoi talerz i aby tego stołu było jak najmniej.
Świetny i potrzebny wątek.
Odp: Odp: Jak zrobić dobre zdjęcie potrawy????
agabi22
jak zrobić zdjęcie zwykłym aparatem