Tak piszecie o przygotowaniach do swiat, ze az mi sie zatesknilo za tym zapachem, ktory rpznosi sie po domu w ich czasie....Ale juz niewiele czasu zostalo..
zapomniałam dodać,że równolegle z przygotowaniem ciasta na piernik staropolski i pierniczki zaczynam przygotowywać mięso do wędzenia ....więc na ok 6 tygodni przed świętami zamawiam różne gatunki mięsa wieprzowego (karczek,schab,łopatki,szynki,boczek)....które zostanie zapeklowane a przed świętami przez męża uwędzone...przed wędzeniem kupujemy również surową kiełbasę (białą nie parzoną) i też wędzimy....pychotka
oooo pewnie ze pychotka ja nie mam warunków na wędzenie ani tez takich potrzeb... rodzina sie po świecie rozjechala i święta robi się teraz mniej wystawne.
Potrzebę to ja mam, tylko wędzić nie mam gdzie! Uwielbiam domowe wędliny!Ich zapach w mieszkaniu! Ach, rozmarzyłam się.
Szynki niestety muszę zawsze kupować,a to w głównej mierze z braku wolnego czasu.. A przygotowanie staram się rozpoczynać na 3 dni przed Bożym Narodzeniem,takk aby zdążyć przygotować potrawy na wigilię oraz ciasta na pierwszy dzień świąt.
szynki przygotowuję 2 razy do roku(przed każdymi świętami).....oczywiście robię więcej a resztę mrożę....zresztą taka naturalna wędlina długo zachowuje świezość.....a smak takiej ciepłej jest niepowtarzalny....
zapomniałam dodać,że równolegle z przygotowaniem ciasta na piernik staropolski i pierniczki zaczynam przygotowywać mięso do wędzenia ....więc na ok 6 tygodni przed świętami zamawiam różne gatunki mięsa wieprzowego (karczek,schab,łopatki,szynki,boczek)....które zostanie zapeklowane a przed świętami przez męża uwędzone...przed wędzeniem kupujemy również surową kiełbasę (białą nie parzoną) i też wędzimy....pychotka
oooo pewnie ze pychotka ja nie mam warunków na wędzenie ani tez takich potrzeb... rodzina sie po świecie rozjechala i święta robi się teraz mniej wystawne.
zapomniałam dodać,że równolegle z przygotowaniem ciasta na piernik staropolski i pierniczki zaczynam przygotowywać mięso do wędzenia ....więc na ok 6 tygodni przed świętami zamawiam różne gatunki mięsa wieprzowego (karczek,schab,łopatki,szynki,boczek)....które zostanie zapeklowane a przed świętami przez męża uwędzone...przed wędzeniem kupujemy również surową kiełbasę (białą nie parzoną) i też wędzimy....pychotka
U mnie utarło się że ze słodkości na wigilię piekę ciasto Kantyczka. z tego zwględu ze ma taką nazwe. Znalazlam je kiedyś w jakimś starym kalendarzu, troche zmodyfikowalam, a ze wszystkim popasowalo Kantyczka stała sie ciastem wigilijnym obowiązkowym, przepis podam w swoim czasie bo nie mam narazie zdjęć. Ale naprawdę jest pyszne.
Pierników raczej nie piekę dlatego ze mój mąz pracuje w piekarnio-cukierni i co roku przysługuje mu na święta 2 kg ciasta ... wiec zamawiam sobie zawsze kawał piernika bo pyszny mają .. Ale domowe ciasta we święta i tak najlepsiejsze
zmieniono 2 razy (ostatnio 10 paź 2010 15:17 przez luna19)
Kiedy zaczynacie przygotowania?
Obserwuj wątekOdp: Kiedy zaczynacie przygotowania?
luna
Odp: Odp: Odp: Odp: Kiedy zaczynacie przygotowania?
anullka7
http://www.wielkiezarcie.com/recipe20411.html
A tutaj tygodniowy , też pyszny
http://www.wielkiezarcie.com/recipe21930.html
Odp: Kiedy zaczynacie przygotowania?
moniczka_87
Odp: Kiedy zaczynacie przygotowania?
Henia
Odp: Odp: Odp: Odp: Kiedy zaczynacie przygotowania?
Henia
Potrzebę to ja mam, tylko wędzić nie mam gdzie! Uwielbiam domowe wędliny!Ich zapach w mieszkaniu! Ach, rozmarzyłam się.
Odp: Kiedy zaczynacie przygotowania?
DoDomku
Odp: Kiedy zaczynacie przygotowania?
misia14
Odp: Odp: Odp: Kiedy zaczynacie przygotowania?
luna19
oooo pewnie ze pychotka ja nie mam warunków na wędzenie ani tez takich potrzeb... rodzina sie po świecie rozjechala i święta robi się teraz mniej wystawne.
Odp: Odp: Kiedy zaczynacie przygotowania?
misia14
Odp: Kiedy zaczynacie przygotowania?
luna19
Pierników raczej nie piekę dlatego ze mój mąz pracuje w piekarnio-cukierni i co roku przysługuje mu na święta 2 kg ciasta ... wiec zamawiam sobie zawsze kawał piernika bo pyszny mają .. Ale domowe ciasta we święta i tak najlepsiejsze