Właśnie wstawiłam przepis na bardzo dobrą sałatkę z ogórków. Naprawdę polecam
A ja w sobotę dostanę 30 kg ogórków i właśnie szukam wszelkich przepisów na temat "przetwory z ogórków". Powiedz mi proszę czy tę sałatkę Twoi goście (konsumenci) chwalili?
ta sałatka jest pyszna sama zrobiłam chyba z 15 słoików....rodzince licznej smakowała...a znajomi którzy ją robili równiez chwalą
Przeszukując przepisy na przetwory znalazlam "Marynowane łodygi łopianu"
czy ktoś słyszal o takim wynalazku ? Ciekawe do czego sie to nadaje i jak smakuje
Lopianiu hmmm a jak ten lopian wogole wyglada,cos mi to mowi ale nie wiem co...
to jest rzep....te kulki czepiają się ubrań....
a do czego stosować kiszony łopian.....może nie łodygi ale liście.....do gołąbków....tzn gołąbki wkiszonych liściach łopianu....zaznaczam nigdy nie robiłam ale słyszałam
nie kisilam.... ale dobry pomysl .... mam jej tak duzo ze chyba jutro zrobie na próbe maly garnuszek ... za ok 3 dni powinna sie ukisic ... albo i nie
a tak apropo.... kisilam kiedys zieloną papryke ... byla pyszna
Lopianiu hmmm a jak ten lopian wogole wyglada,cos mi to mowi ale nie wiem co...
łopian to nic innego jak rzepie .. te co sie do psiego ogona przyczepiają hihih .. . jakos nie widze tego na stole
A jesli chodzi o przetwory to mam dzis roboty ... niewiem kiedy skoncze.... wiaderko ogorkow i 8 cukini.. juz pocięte wszystko i w słoikach, zostalo pasteryzowanie..
zmieniono 1 raz (ostatnio 06 sie 2010 16:15 przez luna19)
Przeszukując przepisy na przetwory znalazlam "Marynowane łodygi łopianu"
czy ktoś słyszal o takim wynalazku ? Ciekawe do czego sie to nadaje i jak smakuje
Lopianiu hmmm a jak ten lopian wogole wyglada,cos mi to mowi ale nie wiem co...
Składniki
4 kg ogórków
3 szt. papryki żółtej
1 kg papryki czerwonej
1 kg cebuli
Zalewa:
4,5 szkl. wody
3 szkl. octu (octu można dodać mniej o szklankę - wtedy jest łagodniejsza, ocet może być winny)
4 szkl. cukru
garść gorczycy
ziele angielskie
Umyte ,małe, nie obrane ogórki pokroić na 4 części wzdłuż i na pół (można pokroić w plastry), paprykę w paski 0,5 cm, cebulę w krążki średniej grubości. Wszystkie składniki zalać 9-cioma szklankami wody z rozpuszczoną w niej jedną szklanką soli. Zostawić na 2-3 godziny. Potem wycisnąć lekko i zalać ciepłą (nie gorącą) zalewą. Powkładać do słoików. Pasteryzować 5 min. od zagotowania słoików
..............................................................................................................
Przepis znalazłam na necie,jest rewelacyjna Jak zrobię w tym roku to wkleję zdjęcie ;-D
Ta salatka jest napewno rewelacyjny ale nie dla mnie ja nie jadam papryki no chyba ze bardzo ale to bardzo drobno poszatkowana i upieczona w miesie...;-)))
Robimy przetwory...
Obserwuj wątekOdp: Odp: Odp: Robimy przetwory...
misia14
ta sałatka jest pyszna sama zrobiłam chyba z 15 słoików....rodzince licznej smakowała...a znajomi którzy ją robili równiez chwalą
Odp: Odp: Odp: Robimy przetwory...
misia14
to jest rzep....te kulki czepiają się ubrań....
a do czego stosować kiszony łopian.....może nie łodygi ale liście.....do gołąbków....tzn gołąbki wkiszonych liściach łopianu....zaznaczam nigdy nie robiłam ale słyszałam
Odp: Robimy przetwory...
luna19
Odp: Odp: Robimy przetwory...
Marika_1961
Jak kiszone ogorki robilam w zeszlym roku mi smakowala jak i sasiadom,otwieralismy sloiki na imprezkach;-)))
Odp: Robimy przetwory...
luna19
a tak apropo.... kisilam kiedys zieloną papryke ... byla pyszna
Odp: Robimy przetwory...
Bahus
Odp: Odp: Odp: Robimy przetwory...
luna19
łopian to nic innego jak rzepie .. te co sie do psiego ogona przyczepiają hihih .. . jakos nie widze tego na stole
A jesli chodzi o przetwory to mam dzis roboty ... niewiem kiedy skoncze.... wiaderko ogorkow i 8 cukini.. juz pocięte wszystko i w słoikach, zostalo pasteryzowanie..
Odp: Odp: Odp: Robimy przetwory...
Odp: Odp: Robimy przetwory...
Marika_1961
Lopianiu hmmm a jak ten lopian wogole wyglada,cos mi to mowi ale nie wiem co...
Odp: Odp: Robimy przetwory...
Marika_1961
Ta salatka jest napewno rewelacyjny ale nie dla mnie ja nie jadam papryki no chyba ze bardzo ale to bardzo drobno poszatkowana i upieczona w miesie...;-)))