Z przetworami na zimę po mału zbliżam się ku końcowi....
ja też... jeszcze tylko dorobię salatki z papryki i buraczków i trochę ćwikły ..
bo potem buraczki leżą i leżą ... a jak sie je przerobi to pójdzie ze smakiem.
A ja próbuje uporac się z ponad 10kg aronii. Mama nastawiła juz wino a ja zrobiłam dżem i mysle co z tym dalej zrobić. Jak juz wszystko przerobię to wstawię przepisy.
Zrób nalewkę jest bardzo dobra ja wstawiłam przepis.
A ja próbuje uporac się z ponad 10kg aronii. Mama nastawiła juz wino a ja zrobiłam dżem i mysle co z tym dalej zrobić. Jak juz wszystko przerobię to wstawię przepisy.
1 kg winogron pozbawionych pestek,
1 kg cukru,
2-3 g kwasku cytrynowego,
1 łyżeczka do herbaty szypułek („ogonków") wiśni (niekoniecznie)
oraz olejek waniliowy do smaku
Zdrowe, jednakowej wielkości winogrona włożyć na 1 -2 minuty do wody o temperaturze 80-90°C i dodać szypułki wiśni, w celu nadania konfiturze przyjemnego zapachu i ładnego koloru. Następne winogrona włożyć do syropu z cukru i pozostawić w nim przez 3-4 godziny, po czym podgotować przez 50-60 minut, zdjąć z ognia, odstawić na pewien czas i ponownie gotować z dodatkiem kwasku cytrynowego oraz olejku waniliowego, aż konfitura będzie gęsta.
Póki co przepis podaję tutaj...wkrótce jak obrobię zdjęcia dodam go do swoich przepisów.
Winogron używam działkowych, ale odmiany afrykańskiej (ze szklarni)...poniżej zdjęcie.
1 kg winogron pozbawionych pestek,
1 kg cukru,
2-3 g kwasku cytrynowego,
1 łyżeczka do herbaty szypułek („ogonków") wiśni (niekoniecznie)
oraz olejek waniliowy do smaku
Zdrowe, jednakowej wielkości winogrona włożyć na 1 -2 minuty do wody o temperaturze 80-90°C i dodać szypułki wiśni, w celu nadania konfiturze przyjemnego zapachu i ładnego koloru. Następne winogrona włożyć do syropu z cukru i pozostawić w nim przez 3-4 godziny, po czym podgotować przez 50-60 minut, zdjąć z ognia, odstawić na pewien czas i ponownie gotować z dodatkiem kwasku cytrynowego oraz olejku waniliowego, aż konfitura będzie gęsta.
Póki co przepis podaję tutaj...wkrótce jak obrobię zdjęcia dodam go do swoich przepisów.
Winogron używam działkowych, ale odmiany afrykańskiej (ze szklarni)...poniżej zdjęcie.
Robimy przetwory...
Obserwuj wątekOdp: Robimy przetwory...
Bahus
Odp: Robimy przetwory...
Pablito
Odp: Robimy przetwory...
Bahus
Odp: Odp: Robimy przetwory...
luna19
ja też... jeszcze tylko dorobię salatki z papryki i buraczków i trochę ćwikły ..
bo potem buraczki leżą i leżą ... a jak sie je przerobi to pójdzie ze smakiem.
Odp: Robimy przetwory...
Bahus
Odp: Odp: Robimy przetwory...
teresa.rembiesa
Zrób nalewkę jest bardzo dobra ja wstawiłam przepis.
Odp: Robimy przetwory...
caroline1983
Odp: Odp: Robimy przetwory...
msewka
Super! Czekam na zdjęcie gotowego produktu!
Odp: Robimy przetwory...
Bahus
Odp: Robimy przetwory...
Bahus
1 kg winogron pozbawionych pestek,
1 kg cukru,
2-3 g kwasku cytrynowego,
1 łyżeczka do herbaty szypułek („ogonków") wiśni (niekoniecznie)
oraz olejek waniliowy do smaku
Zdrowe, jednakowej wielkości winogrona włożyć na 1 -2 minuty do wody o temperaturze 80-90°C i dodać szypułki wiśni, w celu nadania konfiturze przyjemnego zapachu i ładnego koloru. Następne winogrona włożyć do syropu z cukru i pozostawić w nim przez 3-4 godziny, po czym podgotować przez 50-60 minut, zdjąć z ognia, odstawić na pewien czas i ponownie gotować z dodatkiem kwasku cytrynowego oraz olejku waniliowego, aż konfitura będzie gęsta.
Póki co przepis podaję tutaj...wkrótce jak obrobię zdjęcia dodam go do swoich przepisów.
Winogron używam działkowych, ale odmiany afrykańskiej (ze szklarni)...poniżej zdjęcie.