Składniki
4 kg ogórków
3 szt. papryki żółtej
1 kg papryki czerwonej
1 kg cebuli
Zalewa:
4,5 szkl. wody
3 szkl. octu (octu można dodać mniej o szklankę - wtedy jest łagodniejsza, ocet może być winny)
4 szkl. cukru
garść gorczycy
ziele angielskie
Umyte ,małe, nie obrane ogórki pokroić na 4 części wzdłuż i na pół (można pokroić w plastry), paprykę w paski 0,5 cm, cebulę w krążki średniej grubości. Wszystkie składniki zalać 9-cioma szklankami wody z rozpuszczoną w niej jedną szklanką soli. Zostawić na 2-3 godziny. Potem wycisnąć lekko i zalać ciepłą (nie gorącą) zalewą. Powkładać do słoików. Pasteryzować 5 min. od zagotowania słoików
..............................................................................................................
Przepis znalazłam na necie,jest rewelacyjna Jak zrobię w tym roku to wkleję zdjęcie ;-D
Przeszukując przepisy na przetwory znalazlam "Marynowane łodygi łopianu"
czy ktoś słyszal o takim wynalazku ? Ciekawe do czego sie to nadaje i jak smakuje
Właśnie wstawiłam przepis na bardzo dobrą sałatkę z ogórków. Naprawdę polecam
A ja w sobotę dostanę 30 kg ogórków i właśnie szukam wszelkich przepisów na temat "przetwory z ogórków". Powiedz mi proszę czy tę sałatkę Twoi goście (konsumenci) chwalili?
Ja póki co wkładam wszystkie ogórki z curry po meksykańsku, ale jeszcze kiszone zrobię.Konserwowe mam i sałatki też. Narobiłam mnóstwo nalewek i jeszcze dorobię w miarę dojrzewania owoców.Zrobiłam szczaw i botwinkę do słoików z przepisu Pyzy.Trochę kompotu z agrestu, bi nie było komu go zjeść.A jutro czekają mnie dwie duże torby papierówek i robię do słoików na jabłecznik , ale nie tylko.
Z gazetki kupionej w kiosku wykorzystałam przepisy na fasolkę szparagową w sosie pomidorowym i kalafior w sałatce Delikates. Powinny być smaczne, bo próbowałam przed pasteryzacją.Zimą będzie jak znalazł.
A Bahusie, Ty jako dobry kucharz powinieneś pomóc teściowej w te ciężkie dni i pomóc jej kisić te ogóry!
podałam tu przepis na cukinię w tej zalewie, ogórki tez w niej robię..
nawet od ogórków kilka lat temu zaczynalam.
https://gotujmy.pl/cukinia-w-zalewie-keczupowej,przepisy,63798.html
Wczoraj zrobilam ta cukinie,jeden sloik dalam kumpeli-skosztujemy ja 9 pazdziernika bedzie jako zagrycha do procentow hihi,mam nadzieje ze do tego czasu bedzie dobra do jedzenia...Moglibysmy ja w tym tygodniu skosztowac ale to chyba bedzie jeszcze za wczesnie;-)))
czemu za wcześnie? na drugi dzień smakuje juz tak jak powinna .. nie ma na co czekać.. u mnie tylko czekają jak sie jakis słoik nie zamknie wystudzony i już go nie ma
podałam tu przepis na cukinię w tej zalewie, ogórki tez w niej robię..
nawet od ogórków kilka lat temu zaczynalam.
https://gotujmy.pl/cukinia-w-zalewie-keczupowej,przepisy,63798.html
Wczoraj zrobilam ta cukinie,jeden sloik dalam kumpeli-skosztujemy ja 9 pazdziernika bedzie jako zagrycha do procentow hihi,mam nadzieje ze do tego czasu bedzie dobra do jedzenia...Moglibysmy ja w tym tygodniu skosztowac ale to chyba bedzie jeszcze za wczesnie;-)))
czemu za wcześnie? na drugi dzień smakuje juz tak jak powinna .. nie ma na co czekać.. u mnie tylko czekają jak sie jakis słoik nie zamknie wystudzony i już go nie ma
A te pikantne .... poszukam
Zrobilam wczoraj 6 sloikow jeden oddalam 5 zostalo jak beda smakowac to jeszcze dorobie,menio pojechal na dzialke oberwac znowu pare sztuk.Juz przejedlismy sie ta cukinia wiec teraz zaprawiam robilam tez w zeszlym roku salatke cukinia z marchewka i cebula mi bardzo smakowala ale meniowi nie bo ona jest tak pol slodko pol kwasno,ale pare sloikow dla siebie zrobie
podałam tu przepis na cukinię w tej zalewie, ogórki tez w niej robię..
nawet od ogórków kilka lat temu zaczynalam.
https://gotujmy.pl/cukinia-w-zalewie-keczupowej,przepisy,63798.html
Wczoraj zrobilam ta cukinie,jeden sloik dalam kumpeli-skosztujemy ja 9 pazdziernika bedzie jako zagrycha do procentow hihi,mam nadzieje ze do tego czasu bedzie dobra do jedzenia...Moglibysmy ja w tym tygodniu skosztowac ale to chyba bedzie jeszcze za wczesnie;-)))
czemu za wcześnie? na drugi dzień smakuje juz tak jak powinna .. nie ma na co czekać.. u mnie tylko czekają jak sie jakis słoik nie zamknie wystudzony i już go nie ma
A te pikantne .... poszukam
zmieniono 2 razy (ostatnio 03 sie 2010 19:51 przez luna19)
Robimy przetwory...
Obserwuj wątekOdp: Robimy przetwory...
Sałatka zimowa:
Składniki
4 kg ogórków
3 szt. papryki żółtej
1 kg papryki czerwonej
1 kg cebuli
Zalewa:
4,5 szkl. wody
3 szkl. octu (octu można dodać mniej o szklankę - wtedy jest łagodniejsza, ocet może być winny)
4 szkl. cukru
garść gorczycy
ziele angielskie
Umyte ,małe, nie obrane ogórki pokroić na 4 części wzdłuż i na pół (można pokroić w plastry), paprykę w paski 0,5 cm, cebulę w krążki średniej grubości. Wszystkie składniki zalać 9-cioma szklankami wody z rozpuszczoną w niej jedną szklanką soli. Zostawić na 2-3 godziny. Potem wycisnąć lekko i zalać ciepłą (nie gorącą) zalewą. Powkładać do słoików. Pasteryzować 5 min. od zagotowania słoików
..............................................................................................................
Przepis znalazłam na necie,jest rewelacyjna Jak zrobię w tym roku to wkleję zdjęcie ;-D
Odp: Robimy przetwory...
luna19
czy ktoś słyszal o takim wynalazku ? Ciekawe do czego sie to nadaje i jak smakuje
Odp: Odp: Robimy przetwory...
Bahus
A ja w sobotę dostanę 30 kg ogórków i właśnie szukam wszelkich przepisów na temat "przetwory z ogórków". Powiedz mi proszę czy tę sałatkę Twoi goście (konsumenci) chwalili?
Odp: Robimy przetwory...
msewka
Z gazetki kupionej w kiosku wykorzystałam przepisy na fasolkę szparagową w sosie pomidorowym i kalafior w sałatce Delikates. Powinny być smaczne, bo próbowałam przed pasteryzacją.Zimą będzie jak znalazł.
A Bahusie, Ty jako dobry kucharz powinieneś pomóc teściowej w te ciężkie dni i pomóc jej kisić te ogóry!
Odp: Robimy przetwory...
Ma-Gosia
Odp: Robimy przetwory...
Ma-Gosia
Odp: Odp: Odp: Odp: Robimy przetwory...
Marika_1961
Ach ja to w piatek otworze i dam znac;-)))
Odp: Odp: Odp: Odp: Robimy przetwory...
Marika_1961
Zrobilam wczoraj 6 sloikow jeden oddalam 5 zostalo jak beda smakowac to jeszcze dorobie,menio pojechal na dzialke oberwac znowu pare sztuk.Juz przejedlismy sie ta cukinia wiec teraz zaprawiam robilam tez w zeszlym roku salatke cukinia z marchewka i cebula mi bardzo smakowala ale meniowi nie bo ona jest tak pol slodko pol kwasno,ale pare sloikow dla siebie zrobie
Odp: Odp: Odp: Robimy przetwory...
luna19
czemu za wcześnie? na drugi dzień smakuje juz tak jak powinna .. nie ma na co czekać.. u mnie tylko czekają jak sie jakis słoik nie zamknie wystudzony i już go nie ma
A te pikantne .... poszukam
Odp: Odp: Odp: Odp: Robimy przetwory...
luna19
ups