zdobienie potraw

Obserwuj wątek

Odp: Odp: zdobienie potraw

Bahus
  • Bahus

• Przepisy: 624
  • Artykuły: 5
Kiedyś zrobiłem eksperyment...podałem gościom suuuuuper smaczną potrawę, ale bez dekoracji....i nieco kiepską, ale bardzo dekoracyjnie podaną. Zwyciężyła jednogłośnie ta udekorowana.
Opis: Oddany Przyjaciel, który odszedł do krainy wiecznego szczęścia.

Odp: zdobienie potraw

PaniTereska
Moim zdaniem zdobienie to bardzo ważna sprawa. Trzeba pamiętać, że niektórzy są typowymi wzrokowcami, a gdy jemy, to potrawę odbieramy za pomocą smaku, węchu i oczywiście wzroku. Są tacy co również za pomocą dotyku, ale to już inna sprawa
Ozdobić można wszystko niemal. Nie ważne czy to jest pierwsze danie czy deser. Kwestia wyobraźni...

zmieniono 1 raz (ostatnio 09 sty 2009 14:26 przez PaniTereska)

MADZIALENKA
moja babcia lubi dekoracje na potrawach - zwłaszcze stroi miseczki z sałatkami . Tylko szkoda to zepsuć ale jak inacze dobraś cię do ... tego co kryje sie pod żmudnie wurzeżbionymi kwiatami...

2halina
  • 2halina

• Przepisy: 16
  • Artykuły: 0
jarek-energy napisał(a):

a moimi ulubionymi ozobnikami są śmietana i zieleninka

Marchewka, swiezy ogorek i pomidor, zielony groszek, ugotowane na twardo jajko tez sa wspanialymi elementami dekoracyjnymi.

2halina
  • 2halina

cremebrule napisał(a):

ja lubie jak ktos sie przylozy do ladnego podania, niekoniecznie jakiegos skomplikowanego przystrajania, moj maz mowi ze po co chodzic do restauracji jak restauracja jest w domu?

POPIERAM zdanie Twojego Meza. Nawet najprostsza potrawa ugotowana w domu z pasja i ladnie podana "bija na glowe" te restauracyjne. A w domu dodatkowo mozna stworzyc mila atmosfere, ktora nie zawsze jest w restauracji.

2halina
  • 2halina

jarek-energy napisał(a):

jak je zdobicie? czy uwazacie że ich wygląd jest ważny?...

OCZYWISCI, po podaniu na stol pierwsze wrazenie jest wlasnie wrazeniem wzrokowym i nawet najwysmienitsza potrawa, podana niechlujnie, wgladajaca tak samo odbiera od razu apetyt.

Pepper Sauce
Ja zawsze staram się choć odrobinę przystroić nawet najprostsze danie. Wygląda wtedy zachęcająco i lepiej się je.

jarek-energy
a moimi ulubionymi ozobnikami są śmietana i zieleninka

Odp: Odp: Odp: zdobienie potraw

dobry
  • dobry

• Przepisy: 12
malgorzata napisał(a):

dla mnie to nawet talerzyk jest wazny, na ktorym sie podaje...
co poniektorzy zauwazyli!

tak tak, zauwazyli ;-)

Anusia
  • Anusia

• Przepisy: 27
No tak do każdej potrawy jest inny talerz, no i dekoracja.

Odpowiedz na/ edytuj zdobienie potraw