tumilek

tumilek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Francuska bomba kaloryczna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto francuskie z serami, boczkiem, kabanosem, parówkami, szynką z wędzarni bardzo szybkie i łatwe do przygotowania.

Francuska bomba kaloryczna Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Francuska bomba kaloryczna

Na danie

  • 250 g ciasta francuskiego
  • 5 parówek z indyka
  • 4 plastry szynki z wędzarni
  • 4 plastry boczku
  • 16 plasterków salami
  • sos meksykański
  • oregano
  • majeranek
  • żółtko jaja
  • 2 kabanosy lub jeden większy
  • 6 plastrów sera żółtego
  • 4 plastry sera z pieprzem

Sposób przygotowania:

Francuska bomba kaloryczna
1) Ciasto francuskie rozkadamy na papierze do pieczenia. 

2) Żółtko jaja rozkłócamy widelcem. 

3) Ciasto francuskie kroimy na pół, smarujemy rozkłóconym żółtkiem. 

4) Na żółtko sypiemy przyprawy - majeranek i oregano. Smarujemy meksykańskim sosem.

5) Ser żółty z pieprzem kroimy w kostkę i układamy na przyprawach. 

6) Nastepnie na serze układamy salami i pokrojonego kabanosa. Przykrywamy plasterkami sera żółtego. 

7) Parówki wyciągamy z folii i układamy na wierzch.

8) Parówki smarujemy musztardą, układamy na to boczek i ser żółty, nastepnie kładziemy szynkę i ser, zwijamy tak jak na zdjeciu. 

9) Pieczemy przez ok. 20 minut w 180 stopniach.
Francuska bomba kaloryczna
Ciasto francuskie rozkadamy na papierze do pieczenia.
Francuska bomba kaloryczna
Ciasto francuskie kroimy na pół, smarujemy rozkłóconym żółtkiem.
Francuska bomba kaloryczna
Ser żółty z pieprzem kroimy w kostkę i układamy na przyprawach i meksykańskim sosie.
Francuska bomba kaloryczna
Na serze układamy plasterki salami i pokrojonego kabanosa.
Francuska bomba kaloryczna
Parówki smarujemy musztardą, układamy na to boczek i ser żółty, nastepnie kładziemy szynkę i ser, zwijamy tak jak na zdjeciu.
Francuska bomba kaloryczna
Pieczemy przez ok. 20 minut w 180 stopniach.

Tagi:

parówki danie