VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Dietetyczny gulasz z kurczaka i batata

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny i kolorowy gulasz z fileta z kurczaka, wyrazistych papryk i słodkiego batata. W smaku - poezja. Moja córeczka uwielbia takie dania! Przyprawy dodatkowo wzbogaciły smak mięsa i warzyw. Gulasz przygotowujemy na wolnym ogniu.

Dietetyczny gulasz z kurczaka i batata

Składniki:

Dietetyczny gulasz z kurczaka i batata

 

  • 1 filet z piersi kurczaka
  • Przyprawa do mięsa
  • 1 biała cebula
  • 1 duży batat
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ żółtej papryki
  • ½ puszki słodkiej kukurydzy
  • 300 ml bulionu drobiowego (domowego)
  • 3 łyżki passaty pomidorowej lub zblendowanych pomidorów
  • Sól
  • Pieprz
  • Czosnek granulowany
  • Wędzona czerwona papryka

Sposób przygotowania:

Dietetyczny gulasz z kurczaka i batata
Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do mięsa. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. W wysokim garnku rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego.

Przesmażamy cebulę, dodajemy mięso. Gdy kurczak delikatnie się podsmaży dodajemy pozostałe warzywa - obranego i pokrojonego w kostkę batata, pokrojone w kosteczkę papryki oraz kukurydzę.

Całość dokładnie mieszamy i podlewamy domowym bulionem. Całość dusimy na wolnym ogniu przez 40 minut. Przed końcem dodajemy passatę pomidorową oraz przyprawy - sól, pieprz, czosnek granulowany, wędzoną paprykę.

Doprawiamy według uznania.

Tagi:

gulasz danie