marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Francuska zupa cebulowa ...

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Serdecznie zapraszam do przyrządzenia pysznej zupki ;)

Francuska zupa cebulowa ...

Składniki:

Francuska zupa cebulowa ...

 

  • 25 dag cebuli
  • 10 dag żółtego sera
  • 3 szklanki rosołu
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 pęczek natki
  • sól, biały pieprz

Sposób przygotowania:

Francuska zupa cebulowa ...
Na początku należy cebule obrać z łupinki i pokroić w cienkie krążki. Tłuszcz mocno rozgrzać w dużym rondlu. Wrzucić pokrojoną cebulę, zmniejszyć ogień, ciągle mieszając usmażyć na złoty kolor. Zalać białym winem oraz rosołem, następnie wszystko wymieszać, krótko zagotować. Dodać kminek,rondel z zupą przykryć, gotować około 15 minut na wolnym ogniu. Zupę zdjąć z ognia, doprawić do smaku solą oraz białym pieprzem. Natkę pietruszki drobno posiekać. Posypać zupę. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Życzę Smacznego ; )

Tagi:

sery ser cebula