ami91

ami91

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 273]

Francuska zupa cebulowa 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Masz dość ciągle tych samych zup? Spróbuj mojej cebulowej!

Francuska zupa cebulowa 2

Składniki:

Francuska zupa cebulowa 2

 

  • 1 kg cebuli
  • 3 łyzki masła
  • ząbek czosnku
  • szczypta tymianku
  • 1 l bulionu
  • 250 ml wina białego
  • 50 ml brandy lub cognacu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Francuska zupa cebulowa 2
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na maśle. Dodajemy czosnek i zalewamy winem, aż do jego odparowania. Całość przenosimy do przygotowanego bulionu i dodajemy tymianek. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut, dodajemy brandy i przyprawiamy solą i pieprzem. Świetnie smakuje z grzankami przygotowanymi z bagietki i zapieczonym serkiem żółtym.

Tagi:

cebula