aczp

aczp

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 108]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Francuskie ciastka ze śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto francuskie bywa składnikiem wielu portugalskich deserów. W połączeniu z pysznym śmietankowym kremem i sosem truskawkowym tworzy deser, któremu mało kto jest w stanie się oprzeć...

Francuskie ciastka ze śmietaną Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Francuskie ciastka ze śmietaną

 

  • 275 g ciasta francuskiego z masłem

 

 

  • sos truskawkowy:
  • 300 g mieszanki owocowej Hortex
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Francuskie ciastka ze śmietaną
Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy w prostokąty 10x5 cm, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i pieczemy około 15 minut lub do momentu, aż ciasto się podniesie i zarumieni. Wyjmujemy, studzimy i kroimy na dwie części. Owoce wkładamy do rondelka, wlewamy białe wino, gotujemy chwilę, doprawiamy do smaku cukrem, miksujemy blenderem i studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy serem, miksujemy i wlewamy roztopioną i wystudzoną białą czekoladę. Mieszamy. Kremem napełniamy jedną połówkę ciastka, polewamy sosem truskawkowym, przykrywamy drugą połową ciastka i podajemy.
Francuskie ciastka ze śmietaną
Francuskie ciastka ze śmietaną
Francuskie ciastka ze śmietaną
Francuskie ciastka ze śmietaną