Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Francuskie kąski z boczkiem i orzechami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Szybko smacznie i z tego co wpadnie pod rękę.

Francuskie kąski z boczkiem i orzechami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Francuskie kąski z boczkiem i orzechami

 

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • jedna świeża papryka
  • kilka plastrów boczku
  • 4 łyżki orzeszków ziemnych (solonych)
  • kieliszek mleka

Sposób przygotowania:

Francuskie kąski z boczkiem i orzechami
Ciasto rozwijamy i kroimy na kwadraty dziesięć na dziesięć centymetrów. Paprykę kroimy na cienkie słupki. Na każdym kwadracie kładziemy po plasterku boczku, dwa trzy słupki papryki i po kilka orzeszków. Nie doprawiamy niczym, orzeszki są słone boczek wędzony i to wystarczy. Dwa przeciwległe brzegi składamy do środka, a następnie zwijamy w rulon. Układamy na papierze do pieczenia łączeniem do dołu, smarujemy mlekiem i wkładamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika. Pieczemy aż uzyskają ładny rumiany kolorek (15- 20 min).
Francuskie kąski z boczkiem i orzechami
Na każdy kawałek ciasta kładziemy przygotowane składniki.
Francuskie kąski z boczkiem i orzechami
Najpierw zawijamy dwa brzegi do środka, a następnie zwijamy w rulon.
Francuskie kąski z boczkiem i orzechami
Układamy na blaszce wyłożonej papierem, smarujemy mlekiem i do pieca.

Tagi:

ciasto