mariel78

mariel78

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Francuskie kremówki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto francuskie ma wiele zastosowań o to mój kolejny pomysł

Francuskie kremówki

Składniki:

Francuskie kremówki

 

  • 2 szt. ciasto francuskie,
  • 2 szt. budyń śmietankowy,
  • 1 szt. żółtko jaja,
  • 2 łyżki mąka ziemniaczana,
  • 1 szt. margaryna,
  • 1/2 szklanki cukier puder,
  • 1 l mleko

 

Sposób przygotowania:

Francuskie kremówki
Ciasto francuskie rozwijamy na stolnicy i lekko wałkujemy . Następnie kroimy na kwadraciki dowolnych rozmiarów starając się by były mniej więcej takie same.Roztrzepanym jajkiem smarujemy kwadraciki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut w nagrzanym piekarniku. mleko gotujemy wcześniej odlewamy pół szklanki rozpuszczamy tam budynie , mąkę ziemniaczaną i żółtko , wlewamy do gotującego się mleka , mieszamy do momentu aż zgęstnieje by nie powstały grudki. Pozostawiamy do wystygnięcia . Margarynę ucieramy z cukrem pudrem , dodając po łyżce zimnej już masy budyniowej. Ciastkowe kwadraciki po wyjęciu z piekarnika również odkładamy do wystygnięcia . Zimne przekrawamy na połowę a w środek nakładamy masę budyniową

Tagi:

ciasto