superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Francuskie Makaroniki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pokochacie te ciasteczka za niesamowity smak :)

Francuskie Makaroniki

Składniki:

Francuskie Makaroniki

 

  • ( na 1 blachę )
  • 3 białka
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • barwniki spożywcze : czerwony i niebieski
  • 100 g płatków migdałowych
  • 200 g cukru pudru
  • 30 g cukru białego

Sposób przygotowania:

Francuskie Makaroniki
Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo w trakcie ubijania cukier biały. Płatki migdałowe kruszymy na mączkę w rozdrabniaczu. Mieszamy razem z cukrem pudrem przesianym przez sitko. Dodajemy do ubitych białek i delikatnie mieszamy. Masę dzielimy na 3 części i do dwóch dodajemy odrobinę barwnika i dokładnie mieszamy . Łyżką wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępy, bo masa troszkę się nam rozleje na boki. Zostawiamy na około 20 minut i dopiero po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 C na 13-15 minut. Czekoladę kruszymy i roztapiamy w kąpieli wodnej. Ostudzone ciasteczka smarujemy czekoladą i łączymy ze sobą

Tagi:

czekolada