cisowianka20

cisowianka20

Starszy Kucharz
[Przepisów: 33]

Francuskie owoce w szlafrokach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Francuskie owoce w szlafrokach - przysmak od mojej chrzestnej:)

Francuskie owoce w szlafrokach

Składniki:

Francuskie owoce w szlafrokach

 

  • 40 dag mąki krupczatki
  • 40 dag masła
  • 5 łyżek wody
  • 2 łyżki spirytusu
  • szczypta soli
  • 1 kg owoców
  • 3 łyżki konfitury lub dżemu
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Francuskie owoce w szlafrokach
30 dag maki przesiewamy, dodajemy wodę, sól i spirytus. Wyrabiamy ciasto. Oddzielnie rozcieramy masło z 10dag mąki. Ciasto rozwałkowujemy, na środek kładziemy roztarte masło. Składamy, wałkujemy, odstawiamy do lodówki na 20 minut. Czynność powtarzamy 4 razy. Ostatni raz chłodzimy 1h. Po tym czasie ciasto wałkujemy, kroimy w kwadraty, na każdy kładziemy owoc, na niego trochę konfitury, sklejamy naroża. Ciasteczka pieczemy ok. 30 min. w temp. 250 st. Upieczone posypujemy cukrem pudrem.