marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Francuskie pierożki z kiełbaską i serem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Ciasto rozmrozić i rozwałkować na stolnicy,podsypując mąką pod spód,wykrawać kształty,nadziewać,zakleić,posmarować białkiem,posypać.

Francuskie pierożki z kiełbaską i serem.

Składniki:

Francuskie pierożki z kiełbaską i serem.

 

  • 450 g.ciasta francuskiego mrożonego,
  • 80 g.kabanosów pokrojonych,
  • 40 g.sera żółtego tartego i ostrego,
  • 1 cebula,
  • łyżka oleju do blachy,
  • masło do smażenia,
  • mąka do podsypania,
  • jajo lub białko do posmarowania,
  • kminek lub gruba sól do posypania pierożków.

Sposób przygotowania:

Francuskie pierożki z kiełbaską i serem.
Ciasto francuskie rozmrozić i rozwałkować na stolnicy,podsypując
mąką pod spód.Wykrawać radełkiem średnie kwadraty.Kabanosy pokroić w talarki,ser utrzeć,cebulę obrać,opłukać,posiekać i zeszklić na maśle na patelence.Wyjąć i odsączyć i wraz z serem
żółtym i pokrojoną wędliną wymieszać w misce.Nakładać łyżeczką
nadzienie na kwadraty z ciasta,ale niezbyt dużo,by można było zalepić pierożki,pomagając sobie tzw.szczękami do lepienia pierogów.Następnie ułożyć pierożki na natłuszczonej blasze i pos-
-marować wierzchy białkiem lub rozkłóconym żółtkiem i posypać kminkiem lub grubą solą,przyciskając lekko opuszkami palców,by nie spadały na blachę.Wstawić do nagrzanego do 200 st.C piekar-
-nika i piec 20-25 min.Po upieczeniu wyjąć i jeść.

Tagi:

tarta