Sposób przygotowania:
Francuskie pierożki z kiełbaską i serem.
Ciasto francuskie rozmrozić i rozwałkować na stolnicy,podsypując
mąką pod spód.Wykrawać radełkiem średnie kwadraty.Kabanosy pokroić w talarki,ser utrzeć,cebulę obrać,opłukać,posiekać i zeszklić na maśle na patelence.Wyjąć i odsączyć i wraz z serem
żółtym i pokrojoną wędliną wymieszać w misce.Nakładać łyżeczką
nadzienie na kwadraty z ciasta,ale niezbyt dużo,by można było zalepić pierożki,pomagając sobie tzw.szczękami do lepienia pierogów.Następnie ułożyć pierożki na natłuszczonej blasze i pos-
-marować wierzchy białkiem lub rozkłóconym żółtkiem i posypać kminkiem lub grubą solą,przyciskając lekko opuszkami palców,by nie spadały na blachę.Wstawić do nagrzanego do 200 st.C piekar-
-nika i piec 20-25 min.Po upieczeniu wyjąć i jeść.
mąką pod spód.Wykrawać radełkiem średnie kwadraty.Kabanosy pokroić w talarki,ser utrzeć,cebulę obrać,opłukać,posiekać i zeszklić na maśle na patelence.Wyjąć i odsączyć i wraz z serem
żółtym i pokrojoną wędliną wymieszać w misce.Nakładać łyżeczką
nadzienie na kwadraty z ciasta,ale niezbyt dużo,by można było zalepić pierożki,pomagając sobie tzw.szczękami do lepienia pierogów.Następnie ułożyć pierożki na natłuszczonej blasze i pos-
-marować wierzchy białkiem lub rozkłóconym żółtkiem i posypać kminkiem lub grubą solą,przyciskając lekko opuszkami palców,by nie spadały na blachę.Wstawić do nagrzanego do 200 st.C piekar-
-nika i piec 20-25 min.Po upieczeniu wyjąć i jeść.