Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

"Orzeszki" francuskie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
  • KALORIE: 40
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mięso mielonego otulone ciastem francuskim to smaczna, tania i prosta w przygotowaniu przekąska, która pięknie prezentuje się na każdym uroczystym lub świątecznym stole, zachwyci każdego bez wyjątku, obok nich nikt nie przejdzie obojętnie.

"Orzeszki" francuskie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

"Orzeszki" francuskie

 

Sposób przygotowania:

"Orzeszki" francuskie

I

"Orzeszki" francuskie
Wszyskie składniki na mięne kuleczki, łaczymy ze sobą i kulami małe kuleczki. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku.

1. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą, sól, paprykę ostrą, wlewamy śmietanę i wyrabiamy masę mięsną.

2. Z mięsa robimy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w 180°C.

II

"Orzeszki" francuskie
owijanie mięsnych kuleczek ciastem francuskim.

3. Po upieczeniu studzimy. Ciasto francuskie rozkładamy, kroimy wąskie paseczki 0, 50 cm i owijamy kuleczki.

4. Ponownie pieczemy w rozgrzanym piekarniku do zarumienia się ciasta.

III

"Orzeszki" francuskie

5. Gotowe. Smacznego.