WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Francuskie świderki z czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Łatwa i szybka do zrobienia przekąska z ciasta francuskiego z czosnkiem, ziołami prowansalskimi i olejem.

Francuskie świderki z czosnkiem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Francuskie świderki z czosnkiem

 

  • 2 opakowania ciasta francuskiego po ok. 300g
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • Sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju
  • Mały kawałek sera żółtego wędzonego

Sposób przygotowania:

Francuskie świderki z czosnkiem

ETAP 1:

Ciasto francuskie rozwinąć.

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Do czosnku dodać zioła prowansalskie i olej. Doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Mieszanką posmarować jeden płat ciasta francuskiego. Ser zetrzeć na drobno i posypać posmarowane ciasto. Przykryć drugim ciastem.

Pokroić na paski. Każdy pasek zwinąć w świderek i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni. Podawać na gorąco lub na zimno.

Francuskie świderki z czosnkiem
Świderki francuskie po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Francuskie świderki z czosnkiem
Zwinięte świderki francuskie ułożone na blaszce
Francuskie świderki z czosnkiem
Ciasto francuskie po złożeniu pokrojone na paski
Francuskie świderki z czosnkiem
Ciasto francuskie z nałożonym nadzieniem
Francuskie świderki z czosnkiem
Czosnek wymieszany z przyprawami i olejem