WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1567]

Francuskie rogaliki z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rogaliki z ciasta francuskiego z nadzieniem z prażonych jabłek wymieszanych z cynamonem i budyniem, posypane cukrem pudrem.

Francuskie rogaliki z jabłkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Francuskie rogaliki z jabłkiem

 

  • Opakowanie ciasta francuskiego 300g
  • 1szkl. Prażonych jabłek ze słoika
  • 1 łyżeczka budyniu waniliowego
  • Szczypta cynamonu
  • Cukier puder do posypania
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Francuskie rogaliki z jabłkiem

ETAP 1:

Prażone jabłka ze słoika (użyłam domowej roboty) wyłożyć do miseczki. Wymieszać z budyniem i cynamonem, opcjonalnie też z cukrem. Ciasto francuskie rozwinąć i przekroić wzdłuż na dwa pasy. Każdy pas pokroić na trójkąty.

Na każdym trójkącie u podstawy nałożyć łyżeczkę jabłek i zwinąć w rogalika. Gotowe rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować z wierzchu mlekiem.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Wstawić rogaliki i piec ok 15 minut.

Wyjąć, wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Francuskie rogaliki z jabłkiem
Rogaliki z jabłkiem po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Francuskie rogaliki z jabłkiem
Zwinięte rogaliki ułożone na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Francuskie rogaliki z jabłkiem
Rozwinięte ciasto francuskie pokrojone na trójkąty
Francuskie rogaliki z jabłkiem
Prażone jabłka wymieszane z budyniem i cynamonem