-AGULINA-

-AGULINA-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 190]

Rogaliki truskawkowo-rabarbarowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Końcówka rabarbaru w ogródku, sezon truskawkowy trwa. Powstało więc połączenie tych owoców jako nadzienie do rogalików z ciasta francuskiego.

Rogaliki truskawkowo-rabarbarowe

Składniki:

Rogaliki truskawkowo-rabarbarowe

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki truskawkowo-rabarbarowe
Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na sześć kwadratów. Każdy kwadrat przekrawamy wzdłuż na pół tworząc trójkąt.

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki , przekrawamy na pół. Rabarbar również myjemy i kroimy na kawałki .

Takie żeby zmieściły się na cieście. Nie obieramy rabarbaru ze skórki. Truskawki i rabarbar układamy na trójkątach z ciasta francuskiego i zwijamy zaczynając od części szerszej do części węższej.

Formujemy rogaliki. Każdy z rogalików smarujemy roztrzepanym żółtkiem . Posypujemy wierzch cukrem kryształem.

Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.  

Tagi:

ciastka owoce