Ilona_eS

Ilona_eS

Szef Kuchni
[Przepisów: 25]

Francuskie róże z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne na zimno jak i na ciepło a dodatkowo bardzo ładnie się prezentują. Idealnie sprawdzą się na przyjęciu.

Francuskie róże z jabłkiem

Składniki:

Francuskie róże z jabłkiem

 

  • ciasto francuskie 1 opakowanie
  • jabłka 1 sztuka
  • dzem morelowy
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Francuskie róże z jabłkiem

etap 1

Francuskie róże z jabłkiem
jabłka kroimy w plasterki razem ze skórką

Jabłka myjemy, kroimy na pół, pozbywamy się gniazda nasiennego, następnie kroimy w cienkie plasterki.

etap 2

Francuskie róże z jabłkiem
pod wplywem ciepła jablka będą miekkie i łatwiej sie zwiną.

Przekładamy do talerzyka lub miseczki i podgrzewamy w mikrofali chwilkę by tylko się zaciepliły.

etap 3

Francuskie róże z jabłkiem
nie smarować końców ciasta, wtedy łatwiej się zlepia.

Ciasto kroimy w paski wzdłuż krótszego boku. Smarujemy dżemem morelowym, układamy plasterki jabłka na krawędzi, by jak najbardziej wystawały i tak by na siebie lekko zachodziły.

etap 4

Francuskie róże z jabłkiem
docisnąć ciasto do jabłek, zostawiająć nie posmarowane brzegi lepiej ciasto przylgnie do jabłek.

Zawijamy pozostała część ciasta na jabłka.

etap 5

Francuskie róże z jabłkiem
należy pilnować by nie spaliła się skórka jabła.

Zwijamy ciasto z jabłkami w rulon dość zwięzłe, przekładamy do papilotek. Pieczemy 30-40 minut, 190*C.