Sposób przygotowania:
Francuskie ślimaczki z cukiniąPrzygotowanie cukinii
Cukinię myjemy, odcinamy końcówki, kroimy wzdłuż na cienkie plastry za pomocą obieraczki do warzyw. Lekko solimy. Po chwili osuszamy papierowym ręcznikiem.
Jeżeli chcemy zrobić wstążeczki do dekoracji, za pomocą obieraczki kroimy skórkę w cieniutkie nitki jak na spaghetti.
Przygotowanie sosu
Łączymy ketchup i majonez, dodajemy oregano i bazylię.
ETAP 3:
Ciasto francuskie kroimy w paski odpowiadające szerokością szerokości plastrów cukinii. Na cieście rozsmarowujemy sos.
ETAP 4:
Plastry sera też kroimy w paseczki, układamy na cieście posmarowanym sosem.
ETAP 5:
Na serze układamy kawałki szynki (jej plastry także kroimy w paseczki).
ETAP 6:
Na szynkę wykładamy cukinię.
ETAP 7:
Całość zwijamy.
ETAP 8:
Ślimaczki przekładamy do foremek na muffinki i pieczemy ok. 15 minut w 200 st.C