SUPERPRZEPIS

Galareta z pulpecikami rybnymi

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Galareta z pulpecikami rybnymi Więcej zdjęć (5)

Galaretkę przygotowałam z dodatkiem mrożonego groszku i marchewki. A pulpeciki rybne z makreli. Polecam na śniadanie.

Składniki:

Galareta z pulpecikami rybnymi

 

  • 450 g filetów z makreli
  • 1 cebula
  • 1 jajo
  • 3 łyżki z czubkiem siemienia mielonego
  • 2 łyżki z czubkiem panieru z ciecierzycy
  • 1/3 łyżeczki suszonego czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz cytrynowy do smaku
  • 5 szkl rosołu
  • 6 łyżek z dużym czubkiem żelatyny
  • 20 dag mrożonki ( marchewka, zielony groszek )
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego

Sposób przygotowania:

Galareta z pulpecikami rybnymi
Do garnka wlewamy rosół i zagotowujemy na małym ogniu. Cebulę obieramy z łusek. Filety z makreli pozbawiamy ości i skóry, przepuszczamy z cebulą dwa razy przez maszynkę do mielenia. Dodajemy jajko, siemię, panierkę z ciecierzycy, przyprawy i dokładnie mieszamy masę. Formujemy małe kuleczki wielkości orzecha laskowego.

Do gotującego rosołu wkładamy mrożony groszek z marchewką i zagotowujemy, dokładamy pulpeciki rybne i gotujemy razem przez 10 minut. Przekładamy na cedzak i odsączamy.

Do odsączonego rosołu wsypujemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści.

Warzywa i pulpeciki przekładamy do silikonowych foremek i wlewamy tężejący rosół. Galaretkę wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Galareta z pulpecikami rybnymi
Wszystkie składniki na pulpeciki umieszczamy w misce.
Galareta z pulpecikami rybnymi
Masę rybną mieszamy i robimy małe kuleczki.
Galareta z pulpecikami rybnymi
Kuleczki rybne i mrożone warzywa gotujemy w rosole.
Galareta z pulpecikami rybnymi
Następnie przekładamy do silikonowych foremek.